Eski Cumhurbaşkanı Demirel, seçim sonuçları sebebiyle zor günler geçiren CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nu ateşe attı. Demirel, Ergenekon sanığı Mehmet Haberal’ın adaylığı için Kılıçdaroğlu’ndan talepte bulunduğunu açıkladı. CHP lideri, bu iddiayı canlı yayında yalanlamıştı.Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Ergenekon sanıkları ve sağ partilerde görev yapan siyasetçilerin adaylığıyla ilgili görüşme yapmadığını söyleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu zor durumda bıraktı. Demirel, dün Vatan Gazetesi’ne verdiği ropörtajda Haberal için görüştüğünü itiraf etti.
 
İNSANİ BİR MESELE
 
Demirel, “CHP listeleri üstünde etkili olduğum iddiaları, Başbakan tarafından da meydanlarda telaffuz edildi. Allah şahidimdir ki kimse için böyle bir talepte bulunmadım. Tek istisna MehmetHaberal’dır.Onunla ilgili mesele de tamamıyla insanidir. Aslında benimle ilgili isnatlar umurumda olmazdı. Ama başkalarına zarar verebilir.Hassasiyetim bundan” dedi. Kılıçdaroğlu seçim öncesinde CNNTürk’te yayımlanan Liderler Zirvesi’nde Demirel’le bu konuda hiç konuşmadıklarını ileri sürmüştü.
 
NET YALANLAMA
 
CHP lideri, “Sinan Aygün ve Mehmet Haberal ile Turhan Tayan’ın aday gösterilmesi hususunda, Süleyman Demirel size herhangi bir tavsiyede, telkinde bulundumu?” sorusuna şu karşılığı vermişti: “Hayır.Demirel ile çok önceden görüştüm. Bir telefon görüşmemiz oldu. Ondan önce Isparta SüleymanDemirel Üniversitesi’nde ben konferans veriyordum. Sayın Demirel de konuşmacıydı. Birlikte uçakla döndük. En son yüz yüze görüşmemizo.Onun dışında bir kez telefonda görüştük. Ama aday belirleme konusu hayır, hayır...”
 
Muhalifler isyanda
 
Bu çelişki muhalifler için yeni bir koz oldu. Manisa eski milletvekili Şahin Mengü Gazeteport’a “Demirel aramış olabilir. Haberal için talepte bulunması da şaşırtıcı değil. Ama Sayın Genel Başkan daha önce ‘Ben Demirel’le hiç görüşmedim’ dedi. Şimdi Demirel’in sözü, genel başkanı maalesef sıkıntıya sokuyor” ifadelerini kullandı. İzmir eski Milletvekili Canan Arıtman ise “CHP tabelası altında CHP’nin emeğiyle, CHP’li olmayanlar seçilirse bu tür iddialar ortalıkta dolaşır.
 
Böyle bir şey gerçekleşirse CHP yerlere düşer. CHP’nin içinden seçilip, BDP ile işbirliği yapabilecek isimlerin olduğunu da biliyorum. CHP bu faturayı ödeyemez” şeklinde tepki gösterdi.
 
Kılıçdaroğlu sözünü tutup, ayrılmalı
 
CHP İzmir eskiMilletvekili Canan Arıtman, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun Atatürk’ün bile sahip olmadığı geniş yetkilerle göreve geldiğini ancak partiye oy kazandıramadığını ileri sürdü.
 
Arıtman, İzmir seçmeninin son defa CHP’ye oy verdiğini, Kılıçdaroğlu ve genel merkez yöneticilerinin ise hesap vermekten kaçtığını söyledi. Arıtman, Kılıçdaroğlu’nun ekranlarda, “Yüzde 30 veya 40 oy alamadığım takdirde ekibimle giderim” dediğini hatırlatarak, “Sayın Genel Başkan, sözünü tutmalıdır. Sözünüzü tutmazsa, bir daha kimseye bir şey vadedemez.
 
Halka karşı inandırıcılığını kaybeder. Kimse oy vermez” şeklinde konuştu. Arıtman, Kılıçdaroğlu’nun başarısız olan örgütleri çağıracağı yönündeki açıklamasını ise şöyle değerlendirdi: “Başarısızlığın faturasını genel merkez ödemeli. CHP seçimde başarısız oldu ve bu, kurultayda değerlendirilmeli. Yeni CHP söylemi, CHP’nin kırmızı çizgilerini ortadan kaldırarak partiye zarar verdi.” (bugün)