CHP’de muhaliflerin talebi üzerine dün gerçekleştirilen ikinci kurultay, parti tarihinin 'en kısa' kurultayı olarak tarihe geçti.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun saat 11.00’de salona girişi ile başlayan kurultay, iki saat sürdü. Muhaliflerin tüzük değişiklik talepleri, Kılıçdaroğlu’nun “bizzat” ret oyu kullandığı oylamalarda reddedildi.

MUHALİFLERE MESAJ

Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nda gerçekleşen ikinci kurultay “sönük” geçti. Deniz Baykal’a yakın milletvekilleri ile Önder Sav ve ekibi gelmezken, Kılıçdaroğlu ve Merkez YönetimKurulu “tam kadro” salonda yer aldı. Kurultay, Kılıçdaroğlu’nun saat 11.00’de salona girişiyle başladı. Kılıçdaroğlu, “Çoğunluğumuz vardır, kurultayımızı açıyoruz” diyerek kurultayı açtı. Divanın oluşmasının ardından kurultay konuşması için yeniden kürsüye gelen Kılıçdaroğlu, “Birileri şunu bekliyordu. CHP’de kurultay olacak, kavgalar, sandalyeler uçuşacak. CHP yeni bir yol haritası çiziyor.Halka doğru giden bir yol haritası çiziyor.Ülkenin, insanının sorunlarına kilitlenen yol haritası çiziyor. Demokrasi ve özgürlük bağlamında yol haritası çiziyor” dedi. Tüzük değişiklikleri ile demokrasi tarihi açısından çok önemli bir sınav verdiklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, Baykal ve Sav’a “CHP’li olmak halka adanmışlık demektir. Siyaset bana ne verecek değil ben topluma ne vereceğim. Kılıçdaroğlu, konuşmasınıNâzım Hikmet’in “Ben yanmasam, sen yanmasan, biz yanmasak, nasıl çıkarız karanlıktan aydınlığa” sözleriyle bitirdi.

BİZZAT REDDETTİ

Muhaliflerin 9 maddelik tüzük talepleri tek tek okunarak oylandı. Kılıçdaroğlu da ret oyu verirken,maddeler “çoğunlukla” reddedildi.Üçüncü oylamadan sonra az sayıda muhalif delege tepki göstererek salondançıktı.

Haziran kurultayına hazırlanıyorlar

Çifte kurultaydan çıkan CHP’de, iki kurultayı da boykot eden muhalifler, gelişmeleri, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na karşı “yenilgi” olarakalgılamadı. BUGÜN’ün aldığı bilgiye göre, Deniz Baykal ve Önder Sav ekipleri, Kılıçdaroğlu yönetiminin tüzük kurultayını “ertelemekistediği, sürecin 362 imzacının girişimi ile hızlandığı, öne çekildiği” görüşünü dile getiriyor. Tüzük değişikliklerinden memnun olan muhalifler, kurultayı yargıya götürme yolunu “şimdilik” kapalı tutarken, devam eden ilçeve il kongrelerinde seçimlerin çarşaf yöntemi ile yapılacağına işaret etti. Çarşaf listeile yönetime girmeyi hedefleyen muhalifler, haziranda yapılması öngörülen genel başkan ve Parti Meclisi seçimli kurultay içindelegeçıkarmayı amaçlıyor. Muhalifler Parti Meclisi’ni çarşaf liste ile “delmeyi” amaçlıyor.
A TAKIMINI ÇİZECEKLER

Muhaliflerin önemli bir ismi, “Haziran kurultayı her türlü sürprize açıkbir kurultay” değerlendirmesi ile yol haritalarını açıklarken, muhalifler, kurultayda, özellikle Kılıçdaroğlu yönetimindeki isimlere yönelik “çizik” operasyonundan sonuç alınacağına kesin gözüyle bakıyor.