CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Almanya'nın Essen kentinde Avrupa'nın farklı kentlerinde yaşayan Türklerle buluştu.

Kılıçdaroğlu, iktidarı hedef aldığı konuşmasında, CHP iktidarında yapacaklarını saydı.

"Desteğinizi, güveninizi istiyorum. Özgür ve bağımsız bir Türkiye için sizin desteğiniz çok önemli" diyen Kılıçdaroğlu, konuşmasında sık sık 'size namus sözü' ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu şunları söyledi: 

"Bu sabah Essen’de müzeye dönüştürülen bir kömür ocağına gittik. İnsanların orada nasıl çalıştıklarını anlattılar. Bizde de kömür ocakları var. İnsanlar yüzlerce metre yerin altından bir avuç kömür çıkarmaya çalışıyor. Soma’da 301 yurttaşımız hayatını kaybetti. Bütün annelere söz verdim, Soma’nın hesabını soracağız. Bu CHP’nin namus borcudur.

Deniyor ki, ‘bu işin fıtratında ölüm vardır, kömür işçisiysen madende öleceksin!' Bu işin fıtarında ölüm yok. Şu soruyu her yurttaşımızın kendisine sormasını istiyorum. 'Biz neden iş kazası ölümlerinde Avrupa 1., dünya 3. süyüz?'

"TÜRKİYE HALKI DA LAYIK"
Türkiye 3. sınıf demokrasiye layık bir ülke değildir. Almanya, Fransa, İngiltere ve Japonya’da olan 1. sınıf demokrasiye, Türkiye halkı da layıktır... Türkiye’de bizim sesimiz yeteri kadar kitlelere ulaşmaz. Çünkü medya özgür değil, medyası özgür olmayan bir ülkenin halkı da özgür değildir... O nedenle bizim birinci hedefimiz, demokrasiyi kökleştirip, genişletmek...

“YILMAYACAĞIZ, KORKMAYACAĞIZ” 
1 yıl öncesine kadar hapisteki gazeteci sayısı 105’ti. Bu hiçbir Avrupa ülkesinde görülmeyen bir şey. Bizim yaşadığmız koşullar sizinkilerden çok farklı. Türkiye’de demokrasi, özgürlük mücadelesi veriyoruz. Benim ailemin, yakınlarımın ve özgür gazetecilerin telefonları dinleniyor. Ne yaparlarsa yapsınlar, yılmayacağız, korkmayacağız... Onlar sanıyor ki, baskı kurunca CHP’liler korkacaklar. Şunu çok iyi bilsinler, bizim genlerimizde Kuvayi Milliye ruhu yatar, hiç kimseye boyun eğmeyiz biz.

“MEDYA ÖZGÜR OLACAK” 
CHP iktidar olduğunda medya özgür olacak. Nasıl sağlayacaksınız derseniz, bunun iki temel yolu var. Bir; CHP iktidarında hiçbir medya patronu doğrudan doğruya ya da dolaylı olarak hiçbir kamu ihalesine katılamayacak. İki; her gazetecinin yazdığı haberin arkasında durması için örgütlenme sağlanacak. Bütün gazeteciler sendikalı olacak.

“12 EYLÜL YASALARI GİDECEK” 
İktidarda olanlar ‘ülkeye ileri demokrasiyi getirdik’ diyorlar. Boynuna poşu takan öğrenci hapse atılıyor, 14 yaşındaki çocuk seçim meydanlarında terörrst diye yuhalatılıyor ve buna demokrasi deniyor. Demokratikleşmenin yolu önce 12 Eylül darbe yasalarını değiştirmekle başlar. Eğer siz bu yasaların arkasında saklanıyorsanız sizden demokrat olmaz. Size namus sözüm, CHP iktidarında 12 Eylül’de çıkan bütün darbe yasalarını alaşağı edeceğiz.

“MEYDANLAR HALKIN OLACAK” 
Toplantı ve gösteri yürüyüşleri! Biliyorsunuz bir Gezi direnişi oldu. Sizin evlatlarınız baskılara dayanamadı. Demokrasiye, özgürlüğe ve kentlerine sahip çıktılar. ‘Siz neden toplanıyorsunuz?’ dendi. Almanya’da da meydanlar var değil mi? O meydanlar özgürlük meydanları değil mi? Neden Türkiye’de yok bu. Size namus sözü, bunun önündeki engelleri kaldıracağız. CHP iktidarında meydanlar halkın olacak.

Din ve vicdan özgürlüğünün önündeki engelelri kaldıracağız... Halkı soymuş, halkına tokat atmış birinin dokunulmazlığı olmayacak. Gidip yargıda hesap verecek...”