CHP, Kürt sorunu nun çözümü için Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin katılımıyla "Toplumsal Mutabakat Komisyonu", Meclis dışında ise "Akil İnsanlar Grubu" oluşturulması önerisini TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e iletti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu , öneriyi ayrıntılarıyla aktarmak üzere siyasi parti liderlerinden randevu talep edecek.

CHP Genel Başkan Yardımcıları Sezgin Tanrıkulu ve Faruk Loğoğlu, Çiçek ile görüşmenin ardından Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

Loğoğlu, girişimi Türkiye'nin önünü açmak için başlattıklarını belirtirken, Tanrıkulu toplumun Meclis'ten çözüm beklediğini, bundan sonrasının siyasi partilerin tutumuna bağlı olduğunu kaydetti.

CHP'nin öneri dosyasında, Kürt meselesinin Türkiye gündeminde sürekli ve üst sıralarda yer aldığı, meselenin çözülememesinin sonucu olarak şiddet olaylarının ve terör eylemlerinin sürdüğü belirtildi.

Dosyada, Genelkurmay Başkanlığı’nın verilerine göre, 1984 ile 2009’un Nisan ayı arasında 11,735 güvenlik görevlisi, 30,000'e yakın PKK'lı ve binlerce sivilin hayatını kaybettiği belirtilerek, "Güvenlik eksenli politikaların Kürt meselesini çözemediği acı tecrübelerle aşikar hale gelmiştir" denildi.

Dosyada şöyle denildi: "Bugüne kadar değişik hükümetler döneminde yapılan açılımlar istenilen sonuçları tam olarak vermemiştir. Bu olumsuz durumun esas nedeni, siyasi çözümün sadece hükümetlerin işi olarak görülmesi ve TBMM'nin yeterli ölçüde sorumluluk üstlenmemiş olmasıdır... Kürt meselesinin çözümü ulusal mutabakat gerektirmektedir."

Toplumsal Mutabakat Komisyonu'nun çalışmalarını göreve başlamasından itibaren altı ay içinde bitireceği, hazırlayacağı raporu TBMM Genel Kurulu'na sunacağı, Genel Kurul'un rapor üzerindeki görüşmeleri tamamladıktan sonra, üzerinde mutabık kalınan önerileri, uygulanması istemiyle hükümete ileteceği de dosyada yer aldı.

MHP'li Oktay Vural, CHP'nin önerisini reddettiklerini söyledi.