İl başkanları toplantısını daha önce yapmayı planladıklarını ancak bazı parti üyelerinin olağanüstü kurultay talepleri sonrasında kimseyi etkilemek istemediği için bu toplantıyı ertelediğini kaydeden Kılıçdaroğlu, CHP'nin demokratik taleplerini özgürce ortaya koymasından yana bir parti olduğunu vurguladı. 

Zorlu bir seçim sürecinden geçildiğini, gece gündüz çalıştıklarını, pek çok yeniliğe imza attıklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Yeteri kadar anlattık mı, anlatamadık mı? Bu tartışılabilir ama sonuçta iyi bir ivme kazandığımıza inanıyorum. Bu bağlamda herkese gösterdikleri çaba ve emekten ötürü teşekkür ediyorum. 'İller, ilçeler çalışmadı' diye bir algı var. Hayır, hepimiz çalıştık” diye konuştu. 

CHP'nin milletvekili genel seçimlerinde oyunun 5 puan arttığını belirten Kılıçdaroğlu, “Bu, önemli bir artıştır. Mütevazı bir artış değildir, çok iddialı bir artış da değildir ama bunu bazı çevreler hezimet olarak sunmaya çalıştılar. Ortada bir hezimet de yok. Bir adım attık, bu adımın arkasını getireceğiz” dedi. 

Parlamentonun açılmasının ardından halkın oylarıyla seçilen bazı milletvekillerinin tutukluluk halleri nedeniyle TBMM'ye gelemediklerini ve bir demokrasi ayıbının yaşandığını belirten Kılıçdaroğlu, CHP milletvekillerinin yemin etmeyerek bu duruma karşı sergiledikleri tavrın, demokrasi mücadelesi olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, “Bizim koyduğumuz tavır, AKP medyasının sergilediği tavır değildir. Bizim koyduğumuz tavır, bir demokrasi krizine çözüm üretme tavrıdır” ifadesini kullandı. 

“GEREĞİNİN YAPILMASINI BEKLİYORUZ” 
AK Parti ve CHP temsilcilerinin imzalarıyla ortaya çıkan mutabakat metninin, çözüm için bir irade beyanı niteliğinde olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, salonda bulunanlara metinden bölümler okuyarak, bilgi verdi. Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Bu metnin altına konan imzalar, o siyasi partilerin namusudur. Kimse bu imzalardan geri dönemez. Bu imzaların gereğinin yerine getirilmesi lazım. Taahhüttü, şuydu, buydu... Hiçbir şeyin üzerinde durmuyorum. Bir imza atıldı mı? Belli şeylerin yapılması gerektiğine inanıyor muyuz? İnanıyoruz. Sözle mi? Hayır yazılı metinle. O zaman yapacağımız herkesin attığı imzanın gereğini yerine getirmesidir. Bunu bekliyoruz. 

İl başkanları olarak bunu her yerde çok iyi anlatmanız lazım. AKP medyasının günün 24 saat her yerde aleyhimize yaptığı kampanyayı biz ancak anlatarak çözebiliriz. Vatandaşın oyuna sahip çıkıyoruz biz. Bizim yeminle bir sorunumuz yok. Biz o yemini samimi olarak yapmak istiyoruz.” 

“CHP'NİN TAVRINI TARİH YAZACAK” 
CHP'nin tek istediğinin, millet iradesinin parlamentoda yer alması olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Madem ki millet bunları seçti, seçme seçilme hakkı bir insan hakkıdır, insan haklarının gereğinin yerine getirilmesi lazım” diye konuştu. 

Yaşananın, Türkiye Cumhuriyetinin karşılaştığı en büyük demokrasi ayıbı, buna karşı tavır takınan tek partinin ise CHP olduğunu ifade edene Kılıçdaroğlu, “Şimdi egemenlik kayıtlı, şartlı milletin oldu. Biz bunu istemiyoruz, egemenlik kayıtsız, şartsız milletin olacak. Halkın iradesine saygı göstereceğiz. CHP'nin tavrı, çok önemli bir tavır; bunu tarih yazacak” şeklinde konuştu. (aa)