CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, saat 05.00'da Kumkapı Balık Hali'ni ziyaret etti. Hale, CHP Fatih Belediye Başkan Adayı Can Özyedierler ve bazı partililerle gelen Kılıçdaroğlu, kendisine "hoş geldiniz" diyen balıkçılarla sohbet ederek, sorunlarını dinledi.

Balıkçıların sabah 04.00'te işe başladıklarını belirten Kılıçdaroğlu, bir balıkçının, kendisini seçimi kazandığı takdirde de ziyarete beklediklerini ifade etmesi üzerine, "Medyanın önünde söz veriyorum. Kazandıktan sonra ilk buraya geleceğim. İstanbullular için çalışıyorlar" dedi. Kılıçdaroğlu, bir başka balıkçının, "Bizim için bir projeniz vardır inşallah" sorusuna da, "Sizin rahat balık avlamanız, rahat pazarlama yapmanız için her türlü imkanı sağlayacağız. İstanbullulara balığın zevkini yaşatıyorsunuz" cevabını verdi. Bu sırada söz alan diğer bir balıkçı da, "Seçimi kazanırsa bizi unutmasın. Seçim zamanı geliyorlar. Seçim bitti mi, tamam. Beş yılda bir geliyorlar" şeklinde tepki gösterdi. Bir gazetecinin, "Başbakan Erdoğan da kimin Cumhurbaşkanı olacağını size sormuştu. Seçimleri nasıl görüyorsunuz?" şeklinde soru yönelttiği balıkçılardan biri, "Başkanım da bize soruyor. Hangi partinin kazanacağını" dedi. Balıkçıların, semt pazarlarında balık satamamaktan yakınmaları üzerine, Kılıçdaroğlu, "Oralarda balıkçılarla ilgili özel mekanların açılması lazım. O özel mekanlar açıldığı zaman balıkçılarımız da semt pazarlarında balıklarını satarlar. Belediye olarak da biz bu mekanlara yaratmaya hazırız. Pek çok Avrupa ülkesinde de bu uygulama var" diye konuştu. Kılıçdaroğlu, seçildiği takdirde kendilerine yönelik vaatlerini unutmamasını isteyen balıkçılara da, "Beni belediye başkanı seçerseniz, seçildiğimin ilk haftası buraya geleceğim" sözünü yineledi.

"DAHA GÜZEL BİR ORTAM YARATABİLİRİZ"
Bu sırada, Kılıçdaroğlu'nu protesto eden bazı balıkçılarla CHP'li gruptan bazı kişiler arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Daha sonra gazetecilere ziyaretini değerlendiren Kılıçdaroğlu, balıkçıların iki temel sorunu bulunduğunu kaydetti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, Kumkapı'daki hali başka yere taşımak istediğini anlatan Kılıçdaroğlu, "Ama arkadaşlar, buraya özellikle Anadolu yakasından da çok sayıda kişinin geldiğini, alışveriş yaptığını, o nedenle buranın korunmasını istiyorlar. Buranın bazı sorunları var. Aslında o sorunları çözmek mümkün. Sosyal donatılarını genişletebilirsiniz. Daha güzel bir ortam yaratabilirsiniz" şeklinde konuştu. Balıkçıların KDV oranından da şikayetçi olduklarına dikkati çeken Kılıçdaroğlu, ancak bu konunun, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin çözeceği bir sorun olmadığına işaret ederek, şunları söyledi: "Bunun mutlaka Bakanlar Kurulu düzeyinde ele alınıp, balıkçılıkta Katma Değer Vergisi'nin indirilmesini istiyorlar. Sarıyerli balıkçılarımız da, Sarıyer'de de böyle bir halin açılmasını istiyorlar. Özellikle Karadeniz'den gelen balığın orada pazarlanmasının uygun olduğunu ifade ediyorlar. Daha önce de varmış, tekrar açılması isteniyor. Bunları sağlamak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin görevleri arasında. Hem kentin ucuz balık almasını sağlamak, aynı zamanda balıkçılarla kent arasında sağlıklı bir diyaloğun kurulması için bu mekanları geliştirmek gerekiyor."

KILIÇDAROĞLU'NUN KILIÇBALIĞI PAZARLIĞI

Kılıçdaroğlu, daha sonra kılıçbalığı ile poz verdi. Poz verdiği kılıç balığını kendisine 500 TL'ye satmayı teklif eden balıkçıya, "Kadir (Topbaş) Bey olsaydı bunu hemen alabilirdi" dedi. Balıkçının, "Siz de daha önce SSK gibi önemli kurumlarda daha paralı işler yaptınız" cevabı üzerine, Kılıçdaroğlu, "Ama bende o kadar para yok" diye konuştu. Bir gazetecinin, "Haldeki tepkileri nasıl buldunuz" sorusuna, Kılıçdaroğlu, "Olumlu tepkiler de var. Olumsuz tepkiler de var. Onu doğal karşılamak lazım. Herkesin kendine göre bir siyasal düşüncesi var. O siyasal düşünceden sempati duyanlar da var. Sempati duymayanlar da var" cevabını verdi.

Milliyet