Terör var olacak ki birileri silah satacak, birileri terörden beslenerek siyaset yapacak, birileri devletin terörle mücadelesi üzerinden beslenerek siyaset yapacak.' diye konuştu.

Suat Kılıç, 'Demokratik açılım diye başlattığımız süreç, bir milli birlik ve kardeşlik projesidir' dedi.

Kılıç, AK Parti Kocaeli İl Teşkilatı'nca düzenlenen Siyaset Akademisi'nde 'demokratik açılım' hakkındaki bilgilendirme toplantısına katıldı.

Suat Kılıç, demokrasi için muhalefetin önemli bir faktör olduğunu, muhalefetin güçsüz olmasını değil, güçlü omasını istediklerini belirtti.

'Türkiye'deki muhalefetin abuk sabuk gündemlerle değil, ülkenin gerçek meseleleriyle gerçekten ve yakından alakadar olmasını isteriz' diyen Kılıç, muhalefetin gerçek anlamda iktidara alternatif olduğunu her vesileyle ortaya koyabilmesi gerektiğini söyledi.

Kılıç, demokratik açılım sürecini, 'Türkiye'nin en köklü meselesini çözüme kavuşturmak üzere iktidarın başlattığı çözüm süreci' olarak tanımlayarak, muhalefetin bu sürece destek vermeyerek, gelecekte iktidar olma ihtimaline hizmet etmek yerine durduğu yerden ahkam kesmeyi tercih ettiğini öne sürdü.

Kılıç, demokratik açılım ve terörle mücadele konusunda şöyle konuştu:

'Muhalefet bir dönem bizim niyetimizi sorguladı, baktılar olmuyor dudaklarımızı okumaya başladı, oradan da istedikleri sonuca ulaşamadıklarında 'çamur at izi kalsın' anlayışı güttü. Maalesef Türkiye'de birileri, bizi birbirimize bağlayan değerleri, birlik vesilesi olmaktan çıkarıp, adeta ayrılık vesilesi haline getirmenin gayretini veriyor.

En çok, 'demokratik açılım süreci ne için şimdi başladı, hiç başlamasa olmaz mıydı? Buna neden gerek görüldü?' soruları soruluyor ve 'Terörle mücadele bir karar yapılıyor, siz de devam ettirseydiniz' deniliyor. Terörle mücadele silahlı boyutta, terör örgütü silah bırakmadıkça devam etmelidir. Ama tek başına silahlı mücadelenin terörle mücadelede yeterli bir yol olmadığı görülmelidir. Bu mesele yaklaşık 40 bin insanımızın yaşamına mal oldu. Bu 40 bin insanımızın 6 bin 500'ü asker, polis ve koruculardır. Türkiye'nin 25 yıllık terörle mücadelesinin maliyeti 300 milyar dolardır. Yani ülkemizin milli gelirinin yarısına yakındır.'

TERÖRLE MÜZAKERE YOKTUR, TERÖRLE MÜCADELE VARDIR

Önlerinde ya eskilerin yöntemiyle terörle mücadele edip, terörle yaşamaya devam edilen ya da yeni bir kulvara girip, 'terörle müzakere yoktur, mücadele vardır, ama terörü yaratan etkenleri ortadan kaldırmak için ayrıca bir mücadele başlatılacaktır' denilen iki yol olduğunu savunan Kılıç, gündelik mücadelelerle netice alınamadığını kaydetti.

Kılıç, şöyle devam etti:

'Bazıları gibi evi temizlerken süpürdüklerimizi halının altına atmıyoruz. Çöpü dışarıya süpürmek gerekir, bu halı artık bu kiri kaldırmıyor. Kararlı bir adımla bu yola girmek mecburiyetindeyiz. Aksi takdirde var olan problemleri 25 yıl daha ileriye taşımak çözüm olarak adlandırılamaz. Türkiye'nin ayak bağlarını bir bir çözebildiğimiz takdirde bambaşka bir ülke inşa etmiş olacağız.'

Suat Kılıç, devletin tüm imkanlarından, tüm kaynaklarından, Anayasa ve yasaların verdiği tüm haklardan 72 milyon insanın aynı şekilde yararlanmasını sağlamanın demokratik açılım olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

'Demokratik açılım diye başlattığımız süreç, bir milli birlik ve kardeşlik projesidir. Bin yıllık kardeşliğimizi 100 yıldır birileri dinamitlemeye çalışıyorsa, bu kardeşliğin bağlarını güçlendirmek, araya ekilen nifak tohumlarının kökünü kurutmak, bizi ayrıştırmayı hedefleyen sorunları çözüme kavuşturmak gibi bir misyonumuz olmalı.

Bölgesinde çok güçlü, sorunsuz bir Türkiye dünyanın işine gelmez. Sorunları yaratanlar ve sürdürenler bizim dışımızdadır, terör bir sektördür. Terör var olacak ki birileri silah satacak, birileri terörden beslenerek siyaset yapacak, birileri devletin terörle mücadelesi üzerinden beslenerek siyaset yapacak.'/yeni şafak