Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, dün yargının siyaseti kuşatmasına karşı çıktıkları gibi bugün de siyasetin yargıyı kuşatmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen 'Uluslararası Yargı Reformu Sempozyumu', Ankara JW Marriott Otel'de başladı.

Sempozyumun başında konuşma yapan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, yargıyı, 'yaşanmış gerçeklere ulaşmak' olarak tarif etti. Yargının yorum alanının daraltıldığına dikkat çeken Kılıç, dün yargının siyaseti kuşatmasına karşı çıktıkları gibi bugün de siyasetin yargıyı kuşatmasına izin vermeyeceklerini vurguladı.


Yapılacak reformların 'geçmişten intikam almak' gibi bir yanlışlığa düşülmemesi gerektiğinin altını çizen Kılıç, hızlı ve etkin bir yargıya ihtiyaç bulunduğunu ifade etti.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin: Yargı yeniliklere açık olmalı

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, yargı sistemlerinin yaşanan yeniliklere açık olması gerektiğini söyledi. Ergin, lokal bakış açısıyla üretilen çözümlerin sorunların günümüze kadar gelmesine yol açtığını ifade etti.

Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen 'Uluslararası Yargı Reformu Sempozyumu', Ankara JW Marriott Otel'de başladı. Sempozyumun açılışında konuşan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, yargı sistemlerinin yaşanan yeniliklere açık olması gerektiğini söyledi.

Kalite, hızlılık, etkinlik ve saydamlık gibi kavramların yargıya hizmet ettiğini dile getiren Ergin, son yıllarda yargı sistemlerinin uluslararası standartlara göre şekillendiğini ifade etti. Lokal bakış açısıyla üretilen çözümlerin sorunların günümüze kadar gelmesine yol açtığını vurgulayan Ergin, yargıda değişimin son 10 yıla kadar yapılamamasının nedeninin ise yöntem olduğunu düşündüklerini kaydetti. Sistemin tüm yönlerini kapsayan reformları benimsediklerini ifade eden Ergin, Yargı Reform Stratejisi doğrultusunda adımlar attıklarını belirtti.

Mevzuat, insan kaynakları, fiziki kapasitesi ve teknik kapasitesi olmak üzere toplam dört temel üzerinde reformları yaptıklarını anlatan Ergin, yargı reformlarının sonuçlarını almaya başladıklarını kaydetti.

Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi Martin Raiser ise "Dünya Bankası'ndan katkı istenmesine çok memnun olduk. Yargı için çok önemli bir dönem. Şuan günceleme ve gözden geçirme için çok iyi bir zamanlama." dedi.

AKADEMİSYEN VE UZMANLAR YARGIDAKİ GELİŞMELERİ DEĞERLENDİRECEK

Farklı ülkelerden gelen alanında uzman kişiler ve akademisyenler, daha kaliteli yargı için ülkelerinde yapılan çalışmaları ela alacak. İki gün sürecek Uluslararası Yargı Reformu Sempozyumu'nda, Türkiye'nin yargı reformu sürecinde geldiği aşamanın değerlendirmesi yapılacak ve uluslararası arenada yaşanan yeni gelişmeler ele alınacak.

Bosna-Hersek, Arnavutluk, Azerbaycan, Mısır, Cezayir, Fas, Tunus ve Libya gibi ülkelerden katılımcıların da bulunacağı sempozyumda, tartışma başlıkları ise şunlar: "Dünyada ve Türkiye'de Yargı Reformu Hareketleri', 'Adaletin Kalitesi ve Performansı', 'Yargı Etiği, Yargı Bütçesi ve Mahkeme Yönetimi, Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları', 'Adalete Erişim (Koruyucu Hukuk Uygulamaları, Adli Yardım, Klinik Hukuk Eğitimi)."