Uzun süredir tartışılan kıdem tazminatı fonunda işverenden yapılacak kesintinin yüzde 4 oranında olması planlanıyor. Edinilen bilgiye göre işverenden kıdem tazminatı fonu için aylık yüzde 8,3 oranında bir kesinti işçinin bir aylık brüt maaşına denk gelecek şekilde miktarın hesapta toplanmasını sağlayacak. Ancak bu rakamın yüksek olması ve belli bir süre fondan para çekilmemesi üzerine yeniden hesaplamalar yapıldı. Radikal ’in edindiği bilgiye göre de, şu anda çalışmalar işverenden ödediği brüt aylığın yüzde 4’ü oranında kesinti yapılması üzerine yoğunlaştı. Bürokratlar da yüzde 4 oranının şu an için doğru olduğunu belirtirken, “Ancak son karar henüz verilmedi” görüşünü belirtiyor.

Bu yılla birlikte çalışmaları hızlanan kıdem tazminatı düzenlemesinde sona yaklaşıldı. Henüz tartışmaya açılmayan modelde, kurulacak bireysel hesaplar için işverene ne kadarlık bir prim ödeme yükümlülüğü getirileceği kritik önemde bulunuyor. Bürokrasi de, şu anda bu rakamı netleştirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Yaptıkları analize göre de, halen yürürlükte olan her yıl için 1 brüt maaş kadar kıdem tazminatı ödenmesi sisteminin geçerli olabimesi için her ay işverenin ödediği brüt maaşın yüzde 8.3’ü kadar bir prim kesintisini de kıdem tazminatı hesabına aktarması gerekiyor. Ancak söz konusu rakam çok yüksek bulunduğu için diğer alternatifler gündeme alındı. Fondaki paranın işletilmesiyle, kaybın oluşmaması için çeşitli senaryolar oluşturuluyor. Şu anda da işverenden aylık yüzde 4 oranında prim kesintisi yapılması düşüncesi benimsenmiş durumda. İşsizlik Sigortası Fonu için işveren payının da bu kesintiye eklenmesi söz konusu ancak bu konuda henüz bir netlik yok. İşsizlik sigortası fonu için işverenden aylık yüzde 1 oranında kesinti yapılıyor.

Devlet başka yollarla destekleyebilir

Kıdem tazminatı için kamunun da işvereni çeşitli yollarla desteklemesi gündeme gelebilecek. Ancak bu konuda da henüz bir karar verilmedi. Bilgi veren bir yetkili de “Sosyal Güvenlik Kurumu işveren prim oranlarında indirim olabilir, başka düzenlemeler olabilir. Ancak net bir şekilde kıdem tazminatı fonuna doğrudan kamunun destekte bulunması zöz konusu olmayacak. Çünkü bu fon işçi ve işveren arasında geçerli olan bir süreç” diye konuştu. Kıdem tazminatı fonundan ne kadar süreyle para çekilemeyeceği konusunda ise 5, 10, 15 yıl gibi seçenekler masada. Ancak ev alınması gibi özel durumlarda fonda biriken paranın yarısının çekilmesi olanağı sağlanmabilecek.