Televizyonu Türklerle Rumları yakınlaştırma projeleri üreten Hacıkostis"in milliyetçiler tarafından öldürülmüş olabileceği öne sürüldü

Kıbrıs Rum Kesimi"nin en büyük medya patronu Andis Hacıkostis (41), evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu öldü. “Kıbrıs"ın Berlusconisi” olarak bilinen Hacıkostis"in medya grubu, Ada"nın birleşmesini öngören Annan Planı"na “hayır” kampanyasının başını çekiyordu. Hacıkostis, güneyin en büyük gazetesi Simerini, Sigmas televizyonu, Radyo Prodo ve 25 dergiyi barındıran DİAS Medya Grubu"nun patronuydu.
Rum Kesimi"ni şoka sokan cinayet önceki akşam Hacıkostis"in işyerinden evine geldiği sırada işlendi. Hacıkostis 20.45"te evinin kapısına yaklaşırken, iki ikişinin kendisini çağırmasıyla arkasına döndü. Kimliği belirsiz kişilere yaklaşan medya patronu, yakın mesafeden av tüfeğiyle vuruldu ve olay yerinde öldü.
Hacıkostis, cinayet işlendiği sırada halası Annas ile telefonda konuşuyordu. Hacıkostis"in, ölmeden saniyeler öncesinde, halasına, “Bir saniye hala, iki kişi beni çağırıyor” dediği belirtildi. ABD ve Fransız büyükelçilikleri ile Rum İstihbarat Örgütü KİP"in merkez binasının yakınında gerçekleşen cinayetin ardından polis, bir Mini Cooper araç ve bir motorsikleti terk edilmiş olarak buldu.

Eşinin eski kocası mı?
Yapılan yorumlara göre, cinayetin üç nedeni olabilir. Rumların eski şahin lideri Tasos Papadopulos destekçilerinin çalıştığı medya grubunda, son dönemlerde “iki toplumun yakınlaşmasına yönelik” projeler hazırlanıyordu. Sigma TV"de yer alacak programlarda, Rum ve Türk toplumunun yakınlaşmasına yönelik programlar yayınlanacaktı. Aşırı milliyetçiler bundan rahatsızlık duydu ve Andis Hacıkostis"i öldürerek projenin önünü kesmek istedi.
İkinci neden ise ekonomik. Rum Yönetimi, televizyonlarda dijital yayına geçme hazırlıkları yapıyordu. Her eve bir LCD tele- vizyon verilmesi gündeme geldi. Çalışmanın içindeki Hacıkostis, rakiplerinin tepkisini çekti ve öldürüldü.
Üçüncü olarak Hacıkostis"in, iki ay önce evlendiği eşi Efi"nin eski kocası tarafından intikam amaçlı olarak öldürülmüş olabileceği ihtimalı üzerinde duruluyor. Efi"nin son günlerde eski kocasından tehdit alması üzerine koruma tutulması isteğinin Hacıkostis tarafından geri çevrildiği belirtildi.

Rum medya devi Andis Hacıkostis"in son sözleri, evine birkaç adım kala halasına telefonda söylediği, “Bir saniye hala, iki kişi beni çağırıyor” oldu./milliyet