KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ile yaptığı görüşmenin ardından müzakerelerin geleceğiyle ilgili 5 adımlık yol haritasının Türk tarafınca masaya sunulduğunu belirterek, Rum tarafının bunu değerlendireceğini söyledi. 

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs müzakere süreci kapsamında Rum lider Nikos Anastasiadis ile ara bölgede görüştü. Görüşmede, Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisi Kudret Özersay ve Rum tarafının müzakerecisi Andreas Mavroyannis de hazır bulundu. 

Eroğlu, görüşme sonrası Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ında yaptığı açıklamada, Anastasiadis ve ekibi ile 2,5 saatlik görüşme yaptıklarını, çeşitli konularda görüşlerini ortaya koyduklarını dile getirdi. 

Müzakerelerin geleceğiyle ilgili 5 adımlık yol haritasının Türk tarafınca masaya sunulduğunu dile getiren Eroğlu, Rum tarafının bunu değerlendireceğini kaydetti.

Eroğlu, Rum tarafının bu önerileri de değerlendirerek bir sonraki görüşmeye getireceğini belirterek, "Rum lider Anastasiadis ile 24 Temmuz'da Kayıp Şahıslar Laboratuarı'nı ziyaret edip ardından müzakerelere geçeceğiz. Beş adımlık önerileri yazılı olarak Anastasiadis'e de sunduk. Güven yaratıcı önlemlerle ilgili Rum tarafının önerilerine cevap verdik ve Türk tarafının önerilerini de yazılı olarak Rum tarafına sunduk" diye konuştu. 

Adada olası bir referandum sonucu oluşacak yeni bir devlet için "geçiş döneminin" söz konusu olabileceğini kaydeden Eroğlu, bu geçiş dönemi için Rum ve Türk tarafının önerilerinin yeniden görüşülebileceğini ifade etti.
 

YENİ SINIR KAPILARININ AÇILMASI

 

Lefkoşa'da 3 açık sınır kapısı bulunduğunu ve yeni kapıların açılmasının gündemde olduğunu ifade eden Eroğlu, her açılan yeni sınır kapısı için belli bir kadroya ihtiyaç duyulduğunu, ilk olarak bu kapıların açılmasına ihtiyaç olup olmamasına bakılacağını, konunun ayrıca askeri makamları da ilgilendirdiğini söyledi.


Görüşme dostane ortamda geçti

Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim da görüşmenin olumlu ve dostane bir ortamda geçtiğini belirterek, liderlerin bir sonraki görüşme tarihi olan 24 Temmuz Perşembe günü toplantı saati öncesi Kayıp Şahıslar Komitesi Antropoloji Laboratuvarı'nı birlikte ziyaret etme kararı aldıklarını belirtti.

Liderlerin temsilciler seviyesinde güven artırıcı önlemler konusunda ek bir toplantı yapılmasına da karar verdiğini kaydeden Buttenheim, söz konusu toplantıda ayrıca bir sonraki liderler toplantısına hazırlık amacıyla tarafların yaptığı öneriler temelinde ileriye nasıl gidilebileceğinin ve yöntemin tartışılmasının da öngörüldüğünü sözlerine ekledi.