Bağkur, Emekli Sandığı ve defterdarlıklar, güncellenen listeyi kuruma süresinden önce gönderirken SSK 1,5 milyona yakın itirazın değerlendirme sürecini tamamlayıp hesaplanması için teslim etmedi. Bir ay gecikmeyle Korut Edindirme Yardımı birimine gönderilen listeler sebebiyle ödemelerin gecikeceği belirtiliyor.
28 Haziran'a kadar gönderilen düzeltmelere ilişkin bilgiler koliler halinde geldiği için makineye tek tek işleniyor. Henüz veri girişlerinin tamamlanamadığına dikkat çeken yetkililer, "Ödemenin yapılması için listedeki isimlerin girişlerinin kontrolden geçirilerek yapılması gerekiyor. Henüz bu işlem bitmiş değil. 6 bin kurumdan liste aldık, ancak bize bu konuda fazla yardımcı olmuyorlar. 20 kişilik listede 2 kişi hatalı, diyoruz. Tekrar yirmisini gönderiyorlar." dedi. Kurumların ilettiği listeleri KEY birimi inceleyerek son halini verecek ve ödenecek tutarları hesaplayacak. Listeler daha sonra Emlak Konut GYO'ya gönderilecek. Emlak, Konut, listeleri düzenleyip yine Resmî Gazete de yayımlayacak.

SGK: GECİKMENİN SEBEBİ BİZ DEĞİLİZ

SGK'nın KEY'e ilişkin itirazları netleştirip hesaplanması için 28 Haziran'a kadar Tasfiye Halindeki Emlak Bankası'na bildirmesi gerekiyordu. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu, KEY listesine yapılan itirazlar sonucu kurumun oluşturduğu listeyi 30 Temmuz 2009 tarihinde tasfiye halindeki Emlak Bankası'na gönderdi. Kurumdan konuya ilişkin yapılan açıklamada ise ödemelere ilişkin SGK'dan kaynaklanan bir gecikme bulunmadığı kaydedildi.

Konut Edindirme Yardımı kapsamında hak sahiplerine geçen yıldan itibaren paraları ödenmeye başlandı. Ödemeye ilişkin 8,5 milyon kişiyi kapsayan ilk liste 27 Temmuz 2008 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanmıştı. Bu kişilere toplam 2,8 milyar lira ödenmesi öngörülüyordu. Mayıs 2009 sonu itibarıyla listede isimleri yayımlanan 8,5 milyon kişiden 5 milyon 349 bin 686 kişiye, 2 milyar 529 milyon 987,3 bin lira nakit ödeme yapıldı. 270 kişi 67 bin 824 liralık hisse senedi aldı. Böylece 5 milyon 349 bin 956 kişiye toplam 2 milyar 530 milyon 55,2 bin liralık Konut Edindirme Yardımı ödemesi yapılırken, bunun 41 milyon 344,1 bin lirasını temettü oluşturdu. Toplam 2,5 milyar liralık ödemenin 1 milyar 814 milyon 989,8 bin lirası Emlak Konut GYO kaynaklarından, kalanı Hazine kaynaklarından yapıldı.
ZAMAN