Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Anonim Şirketi tarafından, ''5939 Sayılı Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Ve 7/1/2010 tarihli ve 27455 sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik'' hükümlerine göre tespit edilen 16 ciltten oluşan hak sahipleri listesi, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.
Ödemeler Ziraat Bankası kanalıyla bugünden itibaren yapılıyor. T.C. kimlik numarasını ibraz edenler parasını alıyor. Ancak, listeler yine eksik çıktı. TC Vatandaşlık numarasına göre sorgulama yapan hak sahipleri, listelerde isimlerini bulamadı. Daha önceki ödemelere itiraz edenlerin çoğunun itirazlarının işleme konmadığı, ya da ödenecek miktarın değişmediği gözlendi.

HAKSEN: KEY hak sahiplerine 655 TL eksik ödenecek
Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Ayhan Çivi, Konut Edindirme Yardımları hesabındaki tutarların 19 ay geç ödenmesi nedeniyle hak sahiplerinin yüzde 46 kaybının olduğunu belirterek, hak sahiplerine yarın 655 TL eksik ödeme yapılacağını iddia etti.
Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu(HAKSEN) Genel Başkanı Ayhan Çivi, Konut Edindirme Yardımları(KEY) hesabındaki tutarların 19 ay geç ödenmesi nedeniyle hak sahiplerinin yüzde 46 kaybının olduğunu belirterek, hak sahiplerine 22 Mart"ta 655 TL eksik ödeme yapılacağını ileri sürdü.
HAKSEN Genel Başkanı Ayhan Çivi, KEY ödemelerinin 28 Temmuz 2008 tarihinde başladığını anımsatarak, listelerde ismi bulunmayan veya eksik miktar bulunan yaklaşık 3.5 milyon kişiye 19 aydır hiçbir ödeme yapılmadığını belirtti. Yasaya göre hak sahiplerine bu süre zarfında yüzde 10 gecikme faizi ödeneceğini vurgulayan Çivi, gecikme faiziyle birlikte KEY hesabı eksiksiz olan hak sahiplerine bin 555 TL ödeme yapılacağını kaydetti.

“GECİKME ZAMMIYLA BİRLİKTE 2 BİN 210 TL ÖDENMESİ GEREKİYOR”
6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna göre kamu alacakları için 19 Kasım 2009 tarihine kadar aylık yüzde 2.5, bu tarihten sonra ise aylık yüzde 1.95 oranında gecikme zammı uygulanacağının altını çizen Çivi, şöyle devam etti:
“KEY ödemeleri de Devletin vatandaşlarına olan borcudur. Bu nedenle, hak sahiplerine geç ödeme yapılan her ay için amme alacaklarına uygulanan gecikme zammının uygulanması gerekmektedir. Bu durum, Sosyal Hukuk Devleti ilkesinin gereğidir. 28 Temmuz 2008 tarihinden bugüne kadar geçen 19 aylık süredeki gecikme zammı dikkate alındığında kümülatif olarak anaparanın yüzde 56"sı kadar gecikme zammı uygulanması gerekmektedir. 1987-1994 yılları arasında aralıksız olarak KEY yardımı yapılan bir hak sahibine 28 Temmuz 2008 tarihinde bin 412 TL ödendiği dikkate alındığında, aynı durumda olmakla birlikte herhangi bir ödeme yapılmayan bir kişiye bugün itibariyle gecikme zammıyla birlikte 2 bin 210 TL ödenmesi gerekiyor. Hak sahiplerinin kaybı 655 TL"dir. Bu uygulamanın yapılmaması halinde hak sahiplerine yargıya başvuru hakkı doğacaktır.”

30 kuruş alan da var, 1.530 TL de

-HAK SAHİBİ TC Kimlik No"daki son iki rakama göre üstteki listeye bakıp bankaya başvuracak.

- İLK ödeme döneminde parasını almayanlarla birlikte 2 milyon kişinin bu sürede parasını alması bekleniyor. Büyük çoğunluğun alacağı para 10 TL"nin bile altındaki tutarlar olduğu için ilgi az.

- LİSTEDE isimleri yer almayan, TC kimlik nosu bulunmayan ya da ödeme miktarının doğru olmadığını ileri süren kişiler önce çalıştığı kurumlarına ardından da SGK"ye müracaat edecek.

-1987-1995 arası 108 aylık süreçte her hak sahibi adına yatan yardım farklı. Adına 108 ayın tamamında yardım yapılan hak sahibi 1.530 TL alacak.

- LİSTEDE 1.7 milyon civarında hak sahibi var. Ödenecek toplam rakam ise 565 milyon TL.

Mİlliyet