Uzun kış gecelerinde odun sobalarının üzerinde pişirilen kestaneler, Aydın'da yaklaşık 2 ay önce dolduruldukları kuyulardan çıkarılmaya başlandı. Modern tarımın her alanında olduğu gibi makineli sistemlerin kestane sektöründe de yer bulmaya başlaması köylü vatandaşların işlerini kolaylaştırdı.
Kestane üretiminde Türkiye rekoltesinin yüzde 42'sini karşılayan Aydın, ekim ayı içerisinde ağaçlardan toplanarak kuyulara doldurulan kestanelerin konuldukları yerlerden çıkarılması işlemlerine başlandı. Kestane üretimin çok fazla olduğu Aydın'ın dağ köylerinde traktöre bağlanan kestane dövme makinesiyle yapılan işlemler sonucunda kestaneler dikenli kozaklarından ayıklanıyor. Son yıllarda kullanımı yaygınlaşan kestaneyi kozağından ayırma işlemleri için kullanılan ayıklama makinesi 4 kişinin gün boyu ayıklayabileceği bir ton kestaneyi 1 saatte ayıklıyor. Günlük yevmiyenin 15-20 YTL olduğu düşünüldüğünde bir saatlik çalışması 50 YTL olan makine bu bakımdan da üreticilere büyük bir tasarruf sağlıyor. Gün boyu çalışan bir makine yaklaşık 8-10 ton kestaneyi ayıklayarak önemli bir zaman tasarrufunu da beraberinde getiriyor. Aydın'da makineli sisteme geçilmeden önce yaklaşık 2 ay boyunca devam eden kestanelerin kuyudan çıkarılma işlemlerinin il genelinde 15 gün gibi kısa bir sürede tamamlanması bekleniyor.
Kestanenin pazarlarda en bol olarak satışa sunulacağı dönemin yılbaşına ve Kurban Bayramına isabet etmesi nedeniyle fiyatların biraz daha yükselmesi bekleniyor. Aralık ayı başlarına kadar pazarlarda 2 ila 4 YTL arasındaki satışa sunulan kestanelerin, bayram sürecine girdiğimiz bu hafta başından itibaren fiyatlarının yükselmesi bekleniyor. Piyasalarda kestane fiyatlarının yükselmeye başladığına işaret eden üreticiler bunun ilk belirtisi olarak toptan alış fiyatlarının 1,5 YTL'den 2,5 YTL civarlarına yükseldiğine işaret ediyorlar.
Bu yıl Aydında kestane sektörden 35-40 milyon YTL gelir elde edileceği tahmin ediliyor. Türkiye'nin en fazla kestane ağacı varlığına sahip ili olan Aydın'ın dağlarında yaklaşık 55 bin dekar alanda, 545 bin ağaçtan yılda 16 bin ton kestane alınıyor. Bunun ortalama bin 200 tonu İsrail, İtalya, Almanya, Rusya ve İngiltere'ye ihraç ediliyor. Aydın'da yetiştirilen kestanenin büyük bir kısmı da Bursa iline kestane şekeri yapılması için gönderiliyor.