Aydın"ın en önemli geçim kaynaklarından biri olan kestanenin 2007 yılında il ekonomisine 40 milyon YTL kazandırdığı bildirildi. Kestane üretiminde Türkiye birincisi olmasına rağmen, şekerleme fabrikaları olmadığı için kestanedeki namını Bursa"ya kaptıran Aydınlı üreticiler yetkililerden şekerleme fabrikası kurulmasını istediler. Üreticilerin bu konuda sonuna kadar haklı olduğunu belirten Aydın Tarım İl Müdür Yardımcısı Hasan Ünal, “Türkiye"deki kesatane üretiminin yüzde 27"sini Aydın ili karşılamaktadır” dedi.
Tarımın Aydın ili ekonomisi içinde en önemli sektör olduğunu, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinden elde edilen gelirin ilin gayri safi milli hasılasına en büyük oranda katkı sağladığını ifade eden Hasan Ünal “Aydın"da pek çok ürün çeşidi rahatlıkla yetiştirilebilmekle beraber, bunlardan bazıları özel öneme sahiptir. Kestane de ilimiz için bir şans olan bu meyvelerden biridir. Çünkü Türkiye"de her yerde yetişmemekte, Karadeniz, Marmara ve Ege Bölgesi"nin belli kısımlarında yetiştirilebilmektedir. Burada gururla söylemek gerekir ki Aydın ili en çok kestane ağacı varlığına sahip olan ildir. Türkiye üretiminin yüzde 27"sini karşılamaktadır. 2007 yılı istatistiki verilerine göre ilimizde 62 bin 16 dekar alanda 589 bin 918 adet meyve veren yaşta kestane ağacımız mevcut olup buradan 13 bin 560 tonluk üretim yapılmıştır. Üreticilerimiz için iyi gelir getiren ünlerden olan kestanenin il ekonomisine katkısı 2007 yılı itibariyle 40 milyon YTL civarındadır” dedi.
Aydın"da kestanenin Büyük Menderes Nehri"nin kuzey tarafında bulunan dağların yine kuzey yamaçlarında ve genellikle rakımı 800 metre ve üzerinde olan kapama bahçelerde yetiştiğini kaydeden İl Tarım Müdür Yardımcısı Hasan Ünal; Aydın2da sarı, kara, ışıklar, ve turuncu aşı çeşitlerinde kestane üretimi yapıldığını kaydetti. Aydın"da üretilen kestanelerin önemli bir kısmının Kestane şekeri yapılmak üzere Bursa"ya gittiğini belirten Ünal “Oysa işleme tesislerinin asıl hammaddenin olduğu ilimizde kurulmasıyla ekonomimize katma değer artışı sağlanabilir” sözleriyle Aydın"da kestane şekeri fabrikalarının bir an önce kurulması gerektiğine dikkat çekti.