Nazilli Ticaret Odası, kestanenin Aydın’dan ziyade Nazilli ilçesi ile anılan bir ürün olduğunu öne sürerek ‘Aydın Kestanesi’ tesciline itiraz etti. İtirazın ardından ‘Aydın Kestanesi’ne tescil süreci durduruldu.

Daha önce incir’in coğrafi işaret tescili için İzmir ile karşı karşıya gelen Aydın şimdide kestanenin patenti için Nazilli ile karşı karşıya geldi. Aydın Ticaret Borsası’nın ‘Aydın Kestanesi’ başvuruna Nazilli Ticaret Odası itiraz etti. itiraz üzerine TPE tescil sürecini durdurdu. Her iki kurumdan itiraz dilekçesi isteyen TPE itiraz dilekçelerine göre kararını verecek.

Konuyla ilgili açıklama yapan Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, Türkiye’de en fazla üretimi Aydın’da yapılan ancak yıllardır adı Bursa ile daha çok anılan kestane için TPE’ye 1 yıl önce tescil başvurusu yaptıklarını söyledi. Menşe adı ‘Aydın Kestanesi’ olarak TPE’ye yapılan başvurunun 21 kasım 2011 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak coğrafi işaret tescil süreci başlatıldığını ifade eden Bosnalı, “6 aylık itiraz süresinin dolmasını beklerken Nazilli Ticaret Odası TPE’ye yaptığı itirazla Aydın Kestanesi’ne tescil sürecini durdurdu. Bursa’nın yapmadığı itirazı Nazilli’nin yapmasına üzüldük. TPE, bize savunma dilekçesi hazırlamamız için 3 ay süre verdi. Karşılıklı itiraz dilekçeleri incelendikten sonra kestanenin tescili ile ilgili kararı hakem heyeti verecek” diye konuştu.

Kestanenin kentte sadece Nazilli’de üretilmediğini dikkat çeken Adnan Bosnalı, “Coğrafi işaretinin alınması, öncelikle bölgemiz için genetik zenginliğimizin ve biyolojik çeşitliliğin korunması bakımından oldukça önemli. Kestanemizin coğrafi işareti, üründe katma değer katacak, üretim artacak ve Aydın ekonomisine katkı sağlayacak. Nitekim kestane şekeri sanayisinde ileri teknolojiye sahip olan Bursa’nın hammadde kaynağı Aydın olmasına rağmen kentimizin ismi kestaneyle anılmıyor. Kestane coğrafi işaretinin kentimize kazandırılması için girişimde bulunduk. Kestane Nazilli, Köşk, Sultanhisar ilçelerinde yetiştirilen bir ürün olduğundan kentin adıyla; yani ‘Aydın Kestanesi’ tescilini uygun gördük. Ancak geçmişe dayanan Aydın-Nazilli çekişmesi nedeniyle Nazilli Ticaret Odası buna itiraz etti. Bursa kestaneyi işleyerek kazanç sağlarken Nazilliler bu güne kadar neden kestanenin tescilini almak için girişimde bulunmadı? Bundan sonraki süreçte biz de argümanlarımızı TPE’ye sunup kararı bekleyeceğiz” şeklinde konuştu.

NAZİLLİ TİCARET ODASI İTİRAZ ETTİ

Nazilli Ticaret Odası tarafından TPE’ye yapılan itirazda ise şu ifadelere yer verildi: “Türkiye kestane üretiminin yüzde 27,93’ünü Aydın karşılamaktadır. Aydın kestane üretiminin yüzde 49,85’ini ise Nazilli ilçesinden karşılandığı TÜBİTAK projesi kapsamında Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nün yapmış olduğu çalışmada görülmektedir. Yapılan bu çalışmada Nazilli ilçesinin çok verimli, iri gösterişli ve kaliteli meyveleri olan, hastalıksız, sağlıklı ağaçlar ve bahçeler olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca elde edilen bulgular neticesinde Aydın’da Nazilli ilçesi kestanelerinin en kaliteli kestane tipi olduğu görülmüştür. Coğrafi işaretler ürünün kalitesi, geleneksel üretim metodu ve coğrafi kaynağı arasında kurulan sıkı bağı simgeleyen bir güvence olarak nitelendirilmektedir. Coğrafi işarete konu olan kestane ürünü Nazilli ilçesiyle anılan bir üründür. 24.11.2011 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan Aydın Kestanesi coğrafi işaret başvurusu tescili 555 sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunmasına ilişkin KHK kapsamında mümkün değildir. Coğrafi işaretin tescil talebinin reddedilmesine karar verilmesini talep ederiz.”

Aydın'da 6 bin 446 hektar alandan yıllık 19 bin 52 ton kestane elde edilmektedir. Bu üretimin yüzde 83.12’si Aydın’ın Nazilli, Köşk ve Sultanhisar ilçelerinde üretilmektedir.

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png