Abdullah Gül’ün döneminde aktif hale gelen Devlet Denetleme Kurulu, yakın tarihin karanlıkta kalan olaylarını ışık tutmaya devam ediyor. Çankaya Köşkü, şimdi de 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ölümü tartışmaya açmaya hazırlanıyor.

Gül’ün talimatı ile Kasım 2010’da Turgut Özal’ın ölümüyle ilgili inceleme başlatan Devlet Denetleme Kurulu, çalışmalarını tamamladı. Yaklaşık bir yıldır devam eden incelemelerde, 20 yıl öncesinin tüm kayıtları tarandı. Turgut Özal’ın eşi Semra Özal ve oğlu Ahmet Özal başta olmak üzere, Özal’ın yakın çevresindeki tüm kişilerle konuşuldu.

Tartışmalara son verecek rapor

DDK’nın, Turgut Özal’ın ölümüyle ilgili elde ettiği bilgi ve belgeler sır gibi saklanıyor. Ancak Köşk’ten sızan bilgilere göre, DDK’nın raporu, Özal’ın ölümü “suikast mı yoksa doğal ölüm mü” tartışmasına son verecek nitelikte bilgileri içeriyor.

Ayrıca yapılan incelemelerde, Turgut Özal’ın ölümüyle ilgili olarak bazı ihmallerin olduğu tespit edildi. İncelemeler sırasında, Özal’ın ölümüyle ilgili önemli bilgiler veren sürpriz tanıklar da ortaya çıktı. Bu işilerin verdiği bilgiler ise, Özal’ın ölümüyle ilgili bugüne kadar bilinmeyen bazı ayrıntıların gün yüzüne çıkmasını sağladı.

DDK’nın ekibi, Özal’a Kartal Demirağ tarafındana düzenlenen suikastin, ölümüyle bir bağlantısının olup olmadığını da mercek altına aldı. DDK Özal’ın ölümüyle ilgili raporunu Ocak ayı içinde açıklamayı planlıyordu. Ancak, soruşturmayla ilgili yeni bilgi ve belgelerin ortaya çıkması incelemelerin de uzamasına yol açtı.

Rapor, Başbakanlığın yanı sıra, Özal’ın ölümüyle ilgili soruşturmayı yürüten Ankara özel yetkili cumhuriyet savcılığına da gönderilecek. Bu çerçevede ihmali bulunan kişilerle ilgili soruşturmaların önü açılmış olacak. Raporun özetinin ise, kamuoyuna açıklanması bekleniyor.