Kepçe kulak görünümünde, kulak kepçesi kıkırdağı fazla gelişiyor ve kulak kıvrımları düzleşerek siliniyor. Bu kişilerde kulak kepçesi ile kafa arasında 30 derecenin altında olması gereken açı da 40 derecenin üzerine çıkıyor.

Kulağında bu tür şekil bozukluğu olan herkese otoplasti yani kulak estetiği uygulanabileceğini belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sertaç Yetişer, “Otoplastinin amacı doğal görünümlü kulak kepçesi elde etmektir. Operasyon sırasında özel sütür tekniği ile yeni kulak kepçesi görünümü oluşturulur. Operasyondan sonraki bir hafta içinde kulak kepçesi ideal görünümüne ulaşır” diyor.

İDEAL YAŞ 13
Kepçe kulağın kısmen kalıtımsal bir şekilde aileden de geçebildiğini belirten Prof. Dr. Yetişer, bu operasyonun uygulanabileceği en ideal yaşın kulak kepçesi gelişiminin, erişkin ölçüsünün neredeyse yüzde 60’ına ulaştığı 13-14 yaş civarında olduğunu vurguluyor. Kulak kepçesindeki şekil bozukluğunun çocuklar arasında alay konusu olması nedeniyle operasyon daha erken yaşlara da çekilebilir ancak bu cerrahi işlem bakım ve takip zorlukları nedeniyle 6 yaşından küçük çocuklara önerilmiyor.


Sorunun kulaktaki diğer anomalilerle beraber de olabileceğini belirten Prof. Dr. Yetişer, kepçe kulağın kozmetik kaygılar dışında başka bir hastalığa yol açmayacağını söylüyor.