Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Yıkım modellerini araştırıyoruz" dedi.

Afet riski taşıyan binaların dönüşümü, Türkiye'nin 700 noktasında Başbakan Erdoğan'ın da katıldığı bir törenle aynı anda başlayacak. Yıkımda patlayıcılar da kullanılacak. Bakan Bayraktar, yıkılacak çok sayıda kamu binası arasında bakanlığının binasının da bulunduğunu söyledi. Esenler, Beyoğlu, Gaziosmanpaşa'dan talep var. İzmir'de de başlayacağız" dedi.

Dönüşüm törenle başlayacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, afet riski altındaki alanların dönüşümünü, Türkiye'nin 700 noktasında Başbakan'ın da katıldığı bir törenle aynı anda başlatmak istediklerini söyledi.

Kamu binaları da yıkılacak

Dönüşümde sadece şahıs binalarının yıkılmayacağını ifade eden Bayraktar, "Çok sayıda kamu binası var. Askeri lojmanlar, okullar ve kamu binaları hatta bizim Bakanlığımızın binası var. En acil, en kolay ve en rahat yerden başlayacağız. Vatandaş sitemizi dönüştürün derse, oradan başlayacağız" dedi. İstanbul Belediyelerinden taleplerin geldiğini kaydeden Bayraktar, Esenler, Beyoğlu, Gaziosmanpaşa Belediyesi'nden talep var. İzmir'de de başlayacağız" diye konuştu. Bayraktar, kentsel dönüşüm alanlarında 3 emsalin üstüne çıkmayı düşünmediklerini belirterek, "3 emsal ile 1000 m2 arsa varsa 3000 m2 inşaat yapılabilecek" dedi.

Yeşil alanlar artacak

Binaların bitişik nizam olduğunu, yeni kentsel tasarımda yeşil alanları, park ve bahçeleri artıracaklarını belirten Bayraktar, "170 noktada dönüşüm oluyor. İkinci mevzuatları bitirmek üzereyiz. 2B'den gelecek parayı bekliyoruz. Gelmezse yeni kaynak yaratacağız" dedi.

Yıkımlar dinamitle de yapılabilecek

Bayraktar, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamındaki yıkımlarda kullanılacak yöntemlerin araştırıldığını ifade ederek, bunlar arasında patlatma ve makinelerle yıkımların da olacağını söyledi.
BUGÜN GAZETESİ