Geçtiğimiz dönemlerde gündemden düşmeyen kene vakalarına bağlı ölümler sürüyor. Son bir haftada 6 kişi kene ısırmasıyla bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'ndan dolayı hayatını kaybetti. Böylece bu yılın ilk sekiz ayında 61 kişi keneye bağlı hastalıklar yüzünden vefat etti. Keneden dolayı geçen yıl da 63 kişi ölmüştü.
Sağlık Bakanlığı verilerine göre 1 Ocak- 31 Ağustos 2009 tarihleri arasında Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı tanısı konan toplam bin 274 vaka tespit edildi. Bunların 61'i ölümle sonuçlandı. 2008 yılının aynı döneminde 1.298 vaka görülürken bunların 59'u hayatını kaybetmişti.

Türkiye'nin 1.200 köyünde yoğunlukla görülen zehirli kenelerle mücadele tüm hızıyla sürüyor. Vatandaşa yönelik eğitim çalışmaları ise sağlık personeli tarafından yürütülüyor. Kene kovucu ilaçlar köylülere dağıtılırken sağlık görevlilerinin en çok yakındıkları nokta vatandaşların gerekli hassasiyeti göstermemesi. Kene kontrolünün büyük önem taşıdığına dikkat çeken

uzmanlar, kenenin vücuttan ne kadar çabuk uzaklaştırılırsa virüsü bulaştırma olasılığının aynı oranda azaldığını belirtti.

Sağlık Bakanlığı' yetkilileri, hastalığın kontrolü ve tanı konulan hastaların takip ve tedavilerine ilişkin çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini bildirdi. / cihan