Çulcuyan, “Ermeniler komplekslerini tarihi yeniden inceleyerek yenebilir” dedi.

Sağlık sorunları nedeniye görevine devam edemeyen İstanbul Patriği II. Mesrob'un yerine düşünülen adaylar arasında en güçlü isim olan Ermenistan Gugark Bölgesi Ruhani Önderi Episkopos Sebuh Çulcuyan Yeni Şafak'ın sorularını cevapladı. Erivan'da yaşayan Malatya doğumlu Çulcuyan, yeni Patriğin, diplomatik ilişki başlatan Ermenistan ve Türkiye arasında köprü görevi yapabileceğini söyledi.

HÜKÜMETİN AÇILIMI OLUMLU

Hükümetin azınlık sorunları ve Ermenistan'la ilişki kurmak için attığı adımları değerlendiren Çulcuyan şöyle konuştu: “Umarım kısa süredebu söylemlerin eyleme geçmesine tanık oluruz. Örneğin Erdoğan, azınlıkların ülkelerini terketmesine yol açan politikaları alenen eleştirdi ve faşizm olarak tanımladı. Bu sözlerden sonra Türkiye'nin iç siyasi yaşamında ne gibi gelişmeler olduğunu, Başbakan'ın Türkiye siyasetinin diğer aktörleri tarafından nasıl eleştirildiğini gördük. Sayın Erdoğan'ın bu davranışını tarihle yüzleşme bağlamında mütevazı bir köşetaşı olarak da görmek mümkün.”

ACI FARKLI BELLEK ORTAK

İki ülke arasındaki yakınlaşmayı önemsediğini ancak hızlı sonuç beklenmesinin gerçekçi olmadığını belirten Çulcuyan, “İstanbul Ermenileri 1915'in ve sonrasında tekrarlanan siyasi baskı ortamının muhatabı olmuşlar. Bu durum korku, temkinlilik, güvensizlik, girişim eksikliği ile kendini belli etti. Bu durum tek kelime ile kompleks olarak ifade edilebilir” şeklinde konuştu.

PATRİK KÖPRÜ OLMALI

Ermenilerin bu kompleksi aşması gerektiğini belirten Çulcuyan, “Tarihsel olaylara tekrar bakıp inceleyerek, psikolojik kırılmayı aşmalılar. İki ulusun tarihsel belleğine güveniyorum. İki halkın acısı aynı değil, ancak tarihsel bellekleri aynı” dedi. Çulcuyan, sorunların çözüm sürecinde güçlü ve örgütlü Ermeni Patriği'nin iki toplum arasında bir köprü olabileceğine dikkat çekti.

HRANT DİNK MAHALLEDEN ARKADAŞI

1959 Malatya doğumlu Sebuh Çulcuyan, ilköğrenimine İstanbul'daki Nersesyan Okulu'nda başladıktan sonra 1969'da ailesiyle Ermenistan'ın Gümrü şehrine göç etti. İstanbul Ermeni Patriği II. Mesrob'un rahatsızlığından büyük üzüntü duyduğunu belirten ve Hrant Dink ile Malatya'da aynı mahalleden arkadaş olduklarını anlatan Çulcuyan, Türkiye'deki azınlıkların geçmişte büyük sıkıntılar çektiğini ancak Türkiye'nin attığı adımlarla sorunların düzelmeye başladığını dile getirdi./yeni şafak