- Fettah Can artık sadece kendisi için mi şarkılar yapacak?
(Gülüyor...) Elbette hayır. Kendi solo albümümü hazırlayana kadar nasıl yorumcu arkadaşlarım için şarkılar yaptıysam, artık sadece onlar için değil, hepimiz için şarkı yapmaya devam edeceğim, ediyorum da. Hatta bu yıl çıkacak birçok albüm de yine şarkılarımı dinleyeceksiniz.
- 'Aklımda Kalanlar' fikri nasıl ortaya çıktı?
İkinci stüdyo albümü için ilk başta yine yeni şarkılardan bir repertuvar hazırlayalım dedik. Şarkıları tararken Cansu (Kurtçu) 'Aklımda Kalanlar'ın temellerini attı ve 'Bu kadar çok sevilen şarkı var ve dinleyiciler sahibinin sesinden de duymalı' dedi. İstediğim bir projeydi, sadece zamanlamasını düşünürken, çok mantıklı geldi ve başladık.
- Bu kadar şarkının içinden nasıl seçtiniz albüm parçalarını?
'Aklımda Kalanlar'ın en önemli yanı hiçbir elektronik alet olmadan, tamamen canlı kaydedilmiş olması. Bir müzisyen için bu çok önemli. Bu albüm arşivlik bir projenin ilk adımı... O yüzden çok zorlanmadık şarkıları seçerken, hepsine sıra gelecek. Sadece ilk 10'u bunlar.
- Stüdyo aşaması bildiğimizin çok dışında gelişmiş...
Biz bu albümü sahnede de birlikte çaldığım müzisyen arkadaşlarımla beraber yaptık. Öncesinde düzenlemeler için toplantılarımız oldu. Sonra stüdyoya girdik ve albümü kaydettik. İnsanlar şarkıları dinlerken sesi açsın istedim. Duygu geçişi ile ilgili bir şey bu. Sahnede ne duyuyorsanız, o an size o şarkı ne hissettiriyorsa evinizde, arabanızda, albümü nerde dinlerseniz dinleyin aynı şeyi hissedin istedim. Aldığımız geri dönüşlerde bunu kanıtlıyor. İyi ki böyle yapmışız.

HER ŞEYİN BİR ZAMANI VAR
- Işın Karaca, Gülben Ergen, Zeynep Casalini, Levent Yüksel, Demet Akalın, Hande Yener gibi Türkiye'nin önemli yorumcularına verdiğiniz şarkılar var 'Aklımda Kalanlar'da. Kıyaslanma ihtimalini düşündünüz mü?
Hiç düşünmedim. Her şarkıcının şarkıya verdiği duygu başkadır. O sözleri nasıl hissettiğiniz, melodinin içine nasıl girdiğinizle ilgili. Bu albümdeki şarkıların bazılarını tek başıma, bazılarını Cansu Kurtçu bazılarını Alper Narman ve Sezen Aksu ile yazdık. Hepimiz kendimizden bir şeyler kattık. Ama önemli olan mikrofonun başına geçtiğinizde hissettiğinizi dinleyenlere nasıl geçirdiğiniz. Geçtiğimiz yaz 'Sana Affetmek Yakışır'ı ve kış başı 'Boş Bardak'ı dijital olarak yayınladık. Bu şarkıları ilk kez benden duydunuz mesela. Radyolar inanılmaz çaldı, dijital ortamda rakamlar milyonları geçti. Bu 2 şarkıda var albümde.
- Bunları görünce 'keşke daha önce albüm yapsaydım' diyor musunuz?
Her şeyin bir zamanı var. Buna inanıyorum. Hazine'den önce de yaptığım birçok şarkıyı kendim için saklıyım dedim, olmadı. Mesela 'Yalnızlık' bunlardan biridir. Sesimi de ilk kez o şarkıda duymuştunuz. 20'li yaşların başında yaptığım bir şarkıydı. Ama Gülben Ergen'in albümüne girdi, çok da iyi bir kliple. Milyonlarca farklı tarzda insanın çok sevdiği bir şarkının gerçek sahibi olmak inanılmaz bir haz.
- 'Aklımda Kalanlar'ın yolculuğu nasıl devam edecek?
İlk video klibi Rio'da 'Mandalinalar'a çektik. Görselliği müthiş bir ülkede şarkının naifliğine uygun bir tat çıktığına inanıyorum. Konserler hiç durmadan devam ediyor, asla da durmasın. Onun keyfi başka. Siz bu röportajı okurken biz ikinci videoyu 'Bu Aşkın Katili Sensin'e çekmiş ve montajı bekliyor olacağız. Ayrıca yapımcımız Ahmet Çelenk böyle arşivlik bir albümün plaklarını (LP) hazırlıyor. Bu beni heyecanlandırıyor. Sınırlı sayıda üretiliyor ve hepsini tek tek imzalayacağım ve öyle satışa çıkacak.
- Fettah Can çalışmadığı zaman neler yapar?
Yine çalışır (gülüyor...). Kendimize vakit ayırdığımız zamanlar elbette oluyor ama yine kendimi dönüp dolaşıp stüdyoda buluyorum. Aslında müzik yapmak da kendimi bir tür rehabilite etme şekli, müzik beni iyileştiriyor. Kitaplar ve bulmacalarımla kendimi sahile attığım da çok oluyor. Günün getirdikleri ile küçük kaçamaklara vakit ayırmaya çalışıyorum.

YENİ NESİL SOSYAL MEDYADA
- Sosyal Medya'nın gücüne inanıyor musunuz?
Kesinlikle. Biz her ne kadar klasik yöntemlerle ilerlemek istesek de hayat klavyenin etrafında geçiyor. Özellikle yeni nesil her şeyi orada yaşıyor. Ne kadar sağlıklı tartışılır ama dünya elinizin altında. Albüm için bile tek bir maille Amerika'daki müzisyenle iletişime geçip, çalışabiliyorsunuz.
- Facebook ve Twitter sayfalarınızı kendiniz mi yönetiyorsunuz?
Twitter sayfamda (twitter.com/fettahcan) her şeyi ben yazıyorum. Sıcak bir ilişki kuruluyor orada. Facebook'a da bakıyorum ama ekibimiz de en güncel bilgileri, konserleri, haberleri paylaşıyor buradan.

ÜRETMEYİ GÖZ ARDI EDEMEM
Yaz boyunca konserlerine devam edeceğini belirten Fettah Can, 'Bu yaz Türkiye'de ve Avrupa'da planlanmış birçok konser var. Yeni projeler için çalışmaya devam. Üretmek göz ardı edilip, başka işlere gömülüp ihmal edilebilecek bir şey değil benim için. Şarkılar yazmaya devam. Sonbahar için yeni bir şeyler düşünüyoruz, her şey taslak şimdilik ama netleşince yine ilk duyan siz olursunuz' diyor.

ŞARKILARIN YARIŞTIRILMASINA KARŞIYIM
Kesinlikle şarkıların yarıştırılmasından hoşlanmadığını ifade eden Fettah Can, 'Herkes her an aynı şeyleri hissetmek zorunda değildir, hissedemez. Kime ve neye göre yarışıyor bu şarkılar, kim, hangi bilgisine göre değerlendiriyor. Benim beğendiğimi başkası beğenmiyorsa bunda şarkının suçu nedir? Duygular yarıştırılabilir mi?' diyerek düşüncelerini ifade ediyor.