Ergenekon davası kapsamında tutuklu yargılanan ve CHP'den milletvekilliğine hazırlanan isimler, 'solun kalesi' olarak nitelendirilen, seçilmeleri garanti illeri tercih ediyor. Aydın'dan CHP milletvekili olmaya hazırlanan gazeteci Mustafa Balbay'ın ardından Ergenekon'dan yargılanan Başkent Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal da, "işçi memleketi" olarak bilinen Zonguldak'tan adaylığa hazırlanıyor. Aslen Rizeli olan Haberal'ın, ailesinin yaşadığı Zonguldak'tan aday olmak istediği öğrenildi. Ancak bu durum 5 dönem Zonguldak'tan milletvekili seçilen merhum Bülent Ecevit'in kemiklerini sızlatacak.

11 günde sağlığı bozulmuştu

57. Hükümet'in Başbakanı Ecevit, 4 Mayıs 2002'de, Haberal'ın rektörlüğünü yaptığı Başkent Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırılmıştı. 11 günde sağlığı giderek bozulmuştu. Ecevit hakkında 'iş göremez' raporu verileceği iddia ediliyordu. Ancak eşi Rah-x şan Ecevit'in girişimiyle hastaneden | adeta kaçırıldı. Kısa sürede de iyileşerek ayağa kalktı ve siyasete geri döndü. Bu arada Ergenekon davası' na bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin talebi üzerine Adli Tıp'ın hazırladığı rapor Ecevit'e eksik tedavi uygulandığını ortaya koymuştu. Bülent Ecevit işçi haklanna önem veren bir siyasetçi olarak öne çıkü. İşçi haklarına ilgisi nedeniyle, Zonguldak'taki maden işçileri Ecevit'i kendi ille, rinden milletvekili olmaya davet etmişti. Ecevit de bu davete uymuştu.

Süheyl Batum da Eskişehir'den aday

Balbay ve Haberal'ın yanı sıra CHP'den adaylığı kesinleşen isimlerden YARSAV eski Başkanı Emine Ülker Tarhan ve eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihan-er'in İzmir'den, Ankara Ticaret Odası (ATO) eski Başkanı Sinan Aygün'ün Ankara'dan seçimlere girecek olması da dikkat çekiyor. Ergenekon sanıklarının CHP'den milletvekili olması gerektiğini savunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum da solun güçlü olduğu Eskişehir'den adaylığa hazırlanıyor.

Örgüt ve taban rahatsız

CHP'nin önemli isimleri milletvekili listesinden yer bulmaya çalışırken, Ergenekon'dan yargılanan isimlere garanti illerin ayrılması, örgütte ve tabanda büyük rahatsızlık oluşturdu. Deniz Baykal dışında, 10 yıl parti genel sekreterliği görevinde bulunan Ankara Milletvekili Önder Sav'ın aday olup olmayacağı belirsizliğini korurken, gazeteci Oktay Ekşi, Alevi Bektaşi Federasyonu eski Başkanı Ali Balkız, CHP eski Genel Sekreteri Adnan Keskin ve eski hakem Selçuk Dereli de adaylık için CHP'ye başvurdu.

DİYARBAKIR SANCISI

Milletvekili listelerinin hazırlanmasında "tek belirleyici" konumundaki CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun gündemindeki diğer önemli madde Diyarbakır adaylığı. Doğu ve Güneydoğu'da "tabela partisi" konumundaki CHP'nin oylarını artırmak isteyen Kılıçdaroğlu, Kürt oylarını kazanmaya yönelik olarak parti yönetiminde yer verdiği Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun seçim çevresi ile ilgili kararsızlığını sürdürüyor. Diyarbakır il örgütü, Genel Merkez'e, Tanrıkulu'nun, Diyarbakır'dan aday gösterilmesi talebini iletti, ancak CHP'nin ildeki oyları, Tanrıkulu'nun seçilememe riskini doğuruyor. İstanbul ya da Mersin Bu nedenle Kılıçdaroğlu, Tanrıkulu için İstanbul veya Mersin adaylığı düşünüyor. Ancak bu kez de Kürt açılımı yapmak isteyen Kılıçda- roğlu'nun bu tercihi yaparsa Güneydoğu politikasının eleştirileceğine işaret ediliyor. Diyarbakır'da baro başkanlığı dönemindeki çalışmaları ile tanınan Tanrıkulu'nun da BDP'nin karşısına aday olarak çıkmak istemediği iddia ediliyor. Diyarbakır eski Milletvekili Mesut Değer ise Diyarbakır'dan adaylık başvurusu yapmayacak. Bütün bu belirsizlik nedeniyle CHP'nin Diyarbakır çalışmaları kilitlenmiş durumda.

CHP zihniyeti değişmiyor

Uzun yıllar Bülent Ecevit'in korumalığını yapan, İzmir Bağımsız Milletvekili Recai Birgün, Ergenekon sanığı Mehmet Haberal'ın Zongulddak'tan aday gösterilmesini sert bir dille eleştirdi.

Çok düşündürücü

"Kılıçdaroğlu bir yandan Ecevit'in siyasi mirasına sahip çıktığım, saygı gösterdiğini söylerken, böyle adımlar atarak ne yapmaya çalışıyor anlamak mümkün değil" diyen Birgün, şunlan söyledi: "DSP'denCHP'ye geçerek siyaset yapmak isteyenlerin de bunu anladığını sanmıyorum. Onar da kararlarını gözden geçirecektir. Öyle ya da böyle bir şekilde Ergenekon'a adı karışmış kişileri Meclis'e taşıma girişimi CHP'de zihniyetin değişmediğinin göstergesidir. Eski ve yeni yönetim arasında anlayış farkının olmadığını gösteriyor. Seçmen de gerekli değerlendirmeyi yapacaktir. Üzüntü duyuyorum. Sayın Ecevit'in hastalığı ve Başkent Hastanesi'ndeki tedavi süreci ile ilgili Türkiye'nin kafasındaki soru işaretleri daha yanıtlanmamışken CHP'nin aday yapmak k istemesini anlamak mümkün değil. İddialar netleşmemişken bu adım CHP açısından düşündürü-| cüdür. Gözden geçirilmesi gerekir."

Sağlar için dönüş sinyali

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'den, Parti Meclisi toplantısında CHP'ye geri dönme başvurusu reddedilen Fikri Sağlar'la ilgili kafa karıştıran açıklama geldi. Sağlar'ın CHP'ye dönme başvurusunun PM'de reddedilmesi ve Sağlar'ın yaptığı açıklamaların hatırlatılması üzerine Tekin, "Orada bir aksaklık oldu, onu da en kısa zamanda gidereceğiz" dedi. İfadeye gidecek Bu arada Tekin, Ergenekon soruşturmasını yürüten Savcı Ze-keriya Öz'ün talebi üzerine, Odatv muhabiri İklim Bayraktar Kaleli'nin Deniz Bay-kal'a yönelik "taciz" iddiasıyla ilgili tanık sıfatıyla bugün ifade verecek.

bugün