REKOR seviyede hayır oyunun çıktığı Muğla"da referanduma katılım oranı yüzde 83.04 olarak gerçekleşti. Muğlalı seçmenin yüzde 69.02'si hayır oyu kullanarak anayasa değişikliğine tepki gösterdi. Evet oyları ise yüzde 30.98"de kaldı.

Muğla il genelinde 1756 sandıkta oy kullanıldı. 593 bin 187 seçmenin 492 bin 611'i sandık başına gitti. Geçerli oy 483 bin 363 olurken, 9 bin 248 oy ise geçersiz sayıldı. 149 bin 763 evet çıkarken, 333 bin 600 hayır oyu kullanıldı. Fethiye'de evet oylarının yüksek olması dikkat çekerken, 12 ilçe içinde sadece Kavaklıdere"de hayır oylarının geride kaldığı görüldü.

MUĞLA ÜZERİNE DÜŞENİ YAPTI

CHP İl Başkanı Süleyman Uslu, “Alınan sonuç ortada. Muğla üstüne düşeni yaptı. Birkaç puan daha yüksek bekliyorduk. Hedefimize ulaştık. Bu sonucu ortaya çıkaran Muğla halkına gönülden teşekkür ediyorum. Çağdaş ve aydınlık Muğla"ya yakışan bir sonuç oldu. Ülke genelindeki tablo bizi üzdü. Demokrasinin temel ilkesi olan kuvvetler ayrılığı ilkesinin, kuvvetler birliği ilkesine dönüşmesinden endişeliyiz” diye konuştu.

ONLAR ÜLKÜCÜ DEĞİL, TÜRKÜCÜDÜR

MHP İl Başkanı Mehmet Korkmaz da “Muğla'da tüm il genelinde çalışma yaptık. Çok iyi sonuç aldık. Muğlalılar Türkiye'nin karanlığa gideceğini görerek hayır oyu kullandı. Türkiye'de evet çıktı. Millet erzak ve para yardımıyla evet oyu verdi. Bu sonuç Anayasa Mahkemesini ve hukuk düzenini bozarsa iyi olmaz. Türkiye'yi karanlık günler bekliyor. Ekonomik ve işsizlik sorunu var. Bizi Muğlalılar anladı, ancak Türkiye anlamadı” dedi.

Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın “Ülkücü kardeşlerimize teşekkür ediyoruz” açıklamasına tepki gösteren Korkmaz, “Başbakanın ülkücü dediği insanlar bizim yanımızda bulunmayan insanlardır. Onlar kemik yalayıcısıdır. DYP, Anap ve Büyük Birlik Partisi"nde gezenlerdir. Eskiden ülkücüymüş. Ülkücünün eskisi yenisi olmaz. Onlar ülkücü değil, türkücüdür” diye konuştu.

AK PARTİ: “OYUMUZU YÜKSELTTİK”

Muğla'da oylarını arttırdıklarını kaydeden AK Parti İl Başkanı Gültekin Akça ise “Muğla'ya ve ülkemize hayırlı olsun. Referandum sürecinde Muğla'nın tamamına ulaştık. Gerekli bilgilendirmeleri yaptık. Referandum demokrasi için önemli. Daha önceki yerel ve genel seçimlerde il genelindeki oyumuz yüzde 26 oranındaydı. Bu referandumda oyumuzu yüzde 31'e yükseldi. Bundan sonra Anayasa düzenlemeleri yapılacak. Daha özgür daha demokrat bir Türkiye olacak” dedi.

BU KADAR FARKI TAHMİN ETMİYORDUK

Muğla Belediye Bakanı CHP'li Osman Gürün de sonuca saygı gösterdiklerini belirterek, “Muğla'da tahmin ettiğimiz gibi sonuç aldık. Hayır oyu veren tüm Muğlalılara teşekkür ediyorum. Kent merkezinde yüzde 75 oranında hayır oyu aldık. İlçe örgütünü ve seçimde görev alan tüm arkadaşlarımızı kutluyorum. İl genelinde de büyük bir başarı yakaladık. Muğla tavrını ortaya koymuştur. Türkiye genelinde ise bu kadar fark olacağını tahmin edemiyorduk. Bu sonuca saygı gösterilmesi gerekiyor. Bu dünyanın sonu veya başka bir dünyanın başlangıcı değil. Moral bozukluğuna kapılmadan kendimizi anlatmaya devam edeceğiz. Sayın Başbakan sonuçları açıklandıktan sonra bir konuşma yaptı. Umarım konuşmasında yaptığı icraatları gerçekleştirir. İyi şeyleri umut ediyoruz. Bu referandumda önümüze getirilen paketin hukuk düzenine zarar vereceğini düşündük. Endişelerimiz devam ediyor. Haklı çıkmayız ve biz yanılırız. Biz siyasi mücadelemize devam edeceğiz. Umutsuzluğa kapılmaya hakkımız yok” diye konuştu.

EN DÜŞÜK KATILIM BODRUM VE MARMARİS

Bu arada, referanduma en düşük katılım oranları ise yüzde 75 ile Marmaris, yüzde 76 ile Bodrum"da görüldü. Turizme endeksli iki ilçede, sezonun devam etmesi nedeniyle, seçmenin otel ve tatil köylerindeki işini bırakıp sandığa gitmediği ifade edildi.

DHA