İstanbul Teknik Üniversitesi(İTÜ) Devlet Konservatuarı kemençe icracıları, Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi"nde düzenlenen müzikli söyleşide Küçükçekmecelilere musiki ziyafeti verdi. Uluslararası kemençe sempozyumu kapsamında düzenlenen dinletide, kemençe üstadı Cüneyt Orhon ve "kemençe beşlemesi"nin mucidi Hüseyin Saadettin Arel anıldı.

Küçükçekmece Belediyesi"nin katkılarıyla İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı tarafından 1-3 Aralık 2010 tarihleri arasından düzenlenen Uluslararası Cüneyt Orhon Kemençe Sempozyumu kapsamında gerçekleştirilen programa, müzikolog ve kemençe icracısı Yrd.Doç.Dr. Gözde Çolakoğlu konuşmacı olarak katıldı. Konuşmasında kemençenin Türk Musiki"sindeki önemine değinen Çolakoğlu, sempozyumda yaşananları seyircilerle paylaştı.

20 yy. kemençe icrasında büyük bir isim olan Cüneyt Orhon"a ithaf edilen sempozyuma Türkiye"nin yanı sıra İsrail, Yunanistan ve İngiltere gibi ülkelerden de çok sayıda öğrenci ve araştırmacının katıldığını ifade eden Gözde Çolakoğlu, gösterdiği ilgi ve destekten dolayı Küçükçekmece Belediye"sine teşekkür ettiklerini belirtti.

KEMENÇE BEŞLEMESİ UNUTULMUŞ

Konuşmasının devamında kemençe türleri hakkında bilgi veren Çolakoğlu, çeşitli kemençe türlerini seyircilere tanıttı. Hüseyin Saadettin Arel tarafından hayat bulan "kemençe beşlemesi"ne değinen Çolakoğlu, alto, tenor, bas, kontrbas ve klasik kemençeden oluşan beşleme için “Günümüzde bu beşleme çok fazla icra edilmiyor. Hepsi unutulmuş rafa kaldırılmış. Düzenlediğimiz sempozyum bu açıdan bir ilkti.” diye konuştu.

Programda geleneksel ve çok sesli eserlerden dinletiler sunuldu. Dinletide kemençe icracıları Lale Akay Umul, Sercan Halili ve Can Feza Gündüz"e vokaliyle Ecem Aydoğdu kanunuyla Serkan Halili, klasik gitarıyla da Ozan Can Yılmaz eşlik etti. Kemençe"nin popüler müzikte kullanıldığı ilk şarkı olan Barış Manço"nun "Dağlar Dağlar" şarkısının da seslendirildiği dinleti, "Çeçen Kızı" şarkısıyla sona erdi.