Diyarbakır'da Kavğalı ailesinin 8 çocuğundan biri olan lise 4. sınıf öğrencisi Servet Kavğalı, küçük yaşlardan itibaren aile ekonomisine destek olmak amacıyla sokakta çöp toplama, mendil satma, boyacılık gibi işler yaptı. Okuldaki derslerinde de başarısız olan gencin durumu, yaklaşık 1,5 yıl önce sokakta çalışan çocukların rehabilite edilmesi amacıyla çalışma yürüten 75. Yıl Çocuk ve Gençlik Merkezi'ne gitmesiyle değişti.
 
Servet Kavğalı, merkezde almaya başladığı keman dersleri sayesinde hayatına yeniden yön vermeye başladı. Diyarbakırlı genç, aldığı keman dersleri sonrası okuldaki derslerinde de başarıyı yakaladı ve konservatuvar sınavları için hazırlıklarını aksatmadan sürdürüyor.
 
Diyarbakır'a 26 Ağustos'ta gelen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in merkezi ziyaretinde de kemanıyla mini bir dinleti sunan genç, Bakan Şahin'in de takdirini kazandı.
 
Ankara'da bir konservatuvarı kazanması halinde Şahin'den destek sözü alan Kavğalı, istediği konservatuvara girebilmek için bu yıl Ordu'ya fındık toplamaya giden ailesinin yanında yer alamayarak, merkezde yoğun bir çalışma temposu içerisine girdi.
 
75. Yıl Çocuk ve Gençlik Merkezi Müzik Öğretmeni Songül Çakmak, merkezde sokakta çalışan çocukları, sokağın kötülüklerinden uzaklaştırmak amacıyla çeşitli etkinliklerin düzenlendiklerini söyledi. Merkezde önce gönüllü olarak çalıştığını, sonra çocukların azmini görünce sürekli gelmeye başladığını ifade eden Çakmak, öncelikle kendini çocuklara sevdirmeye çalıştığını, sonra kurduğu bağ sayesinde çocukların müzik derslerini sevmeye başladıklarını anlattı.
 
MÜZİK KURTARICI OLDU
 
Çakmak, merkezde 8 yıldır görev yaptığını belirterek, çocukları sokaktan kurtararak eğitimlerine destek olmayı sağladıklarını belirtti.
 
Merkezde güzel sanatlar lisesine hazırladıkları öğrenciler olduğunu ve çocukların müziği hayatlarını kurtarabilecekleri, idame ettirebilecekleri bir alan olarak seçtiklerini kaydeden Çakmak, şöyle dedi:
 
''Müzik onlar için kurtarıcı oldu. Müzikteki ses ve melodiler çocukların ruhunu çok rahatlatıyor. Müzik sokakta çalışan çocukları, dışarıdaki baskıdan, stresten, korkudan uzaklaştırıyor. Buraya geldiklerinde yüzlerindeki rahatlığı görebiliyorum. İlk geldiklerinde çok şaşkınlar ve ne yapabileceklerini bilmiyorlar. Sonra ufak tefek melodilerle çocukların içlerine sesleniyoruz ve o duygu durumu da dışarıya yansıyor. Yetenekleri ortaya çıkıyor. Öğrencilerin yüzde 80'i çok yetenekli. Şaşırıyorum. Şimdiye kadar 350 öğrenci yetiştirdik. Şu an müzik atölyesine 15 çocuk geliyor. Zor olanı başarıyorlar.''
 
''SERVET'TEN ÇOK ÜMİTLİYİM''
 
Çakmak, Servet Kavğalı merkeze aslında bağlama öğrenmek için geldiğini, ancak onu kemana yönlendirdiğini anlatarak, önce çekingen olan genci motive ederek keman derslerinde iyi bir seviyeye getirdiğini bildirdi.
 
Servet'in kemanda çok iyi olduğunu anlatan Çakmak, ''Çok iyi gidiyor ve önü açık. Çok iyi yerlere geleceğine inanıyorum. Beklediğimizden çok daha iyi seviyeye geldi. Birçok öğrenciye fark attı. Onun seviyesi şimdi üniversitede okuyan öğrencilerin seviyesinde. Birçok şarkıyı çalıştık. Notalarını verdiğimiz bütün parçaları çalabiliyor. Kemanda 4 kur var. Servet üçüncü kura başladı. Ondan çok ümitliyim. Servet inşallah kendini gösterecek ve herkes onu tanıyacak'' diye konuştu.
 
''KEMANDAN ÖNCE HAYATIMIN AMACI YOKTU''
 
Yaklaşık 1,5 yıldır keman dersi aldığını anlatan Servet Kavğalı da 8 kardeş olduklarını, ailesi ile her yıl batı illerine çalışmaya gittiklerini, bu yıl da ailesinin Ordu'ya fındık toplamaya gittiğini, ancak kendisinin keman dersleri nedeniyle ailesiyle gitmediğini söyledi.
 
Sokakta her türlü işi yaptığını, ailesine destek olmak amacıyla mendil sattığını, çöp topladığını, boyacılık yaptığını kaydeden genç, hiçbir amacı olmadan bütün gün sokaklarda arkadaşlarıyla gezdiğini, okulda derslerinin de çok kötü olduğunu anlattı. Arkadaşının tavsiyesi ile merkeze başvurduğunu dile getiren Servet, şöyle konuştu:
 
''Bağlama çalmak istiyordum. Sonra kemana yönlendirdiler. Kemanın sesi beni çok duygulandırdı. Benim duyguma hitap etti. Dersleri almaya başladıktan sonra bazen 2, 3, 4 saat bazen de sevdiğim bir parçayı çalabilmek için sabaha kadar çalıştım. O zaman fark ettim ki ben de bir şeyler başarabiliyorum. İlerde büyük işler yapabilirim diye düşünmeye başladım. Sonra ders çalışma şevki geldi. Derslerime daha çok bağlandım. Bu yıl merkezin desteğiyle dershaneye gideceğim. Kemandan önce hayatımın bir amacı yoktu. Sadece sokakta çalışıyordum. Hiçbir amacım olmadığı için okuldaki derslerim de çok kötüydü. Okulda tembel bir öğrenciydim. Kemana başladıktan sonra hayatın gerçeğini fark ettim. Eğer bir kemancı olacaksam okulda derslerimi de düzeltmem gerektiğini anladım. Kitap okumaya başladım. Hayatımı bir düzene koymak gerektiğini anladım.''
 
ÜNLÜ BİR KEMANCI OLMAK İSTİYOR
 
Amacının Ankara'da bir konservatuvara girmek olduğunu bildiren Servet Kavğalı, ''İlerde Farid Farjad gibi ünlü bir keman virtüözü olmak istiyorum. Aileme destek için halen çalışıyorum. İmkanım olsa çalışmazdım, günümün büyük bir kısmını kemana verirdim. Ancak her şeye rağmen bir gün gelecek ben de ünlü bir kemancı olacağım'' dedi.
 
Kavğalı, 26 Ağustos'ta keman çaldığı Bakan Şahin'in kendisini çok beğendiğini, konservatuvara girmesi durumunda kendisine destek olacağını belirttiğini, bunun kendisini çok mutlu ettiğini söyledi.
 
AA