Sussex Üniversitesinde görevli araştırmacılar, kedilerin “talepkar” bir mırlama sesi sayesinde insanların dikkatlerini çekmeyi başardıklarını ve sahiplerini yemek vermeye ikna ettiklerini ortaya koydu. Araştırmacılar, bebek “ağlamasını” çağrıştıran, olağandan farklı bu mırlama biçimiyle kedilerin, insanların duymazdan gelmeyi başaramadıkları bir ses çıkardıklarını belirtti.
Sonuçları Current Biology dergisinde yayımlanan araştırmayı yapan ekibin başkanı Karen McComb, BBC News"e yaptığı açıklamada, sabahları onu oldukça rahatsız edici ve ısrarcı bir mırlama ile uyandıran kedisinin esin kaynağı olduğu araştırmada, kedi sahiplerinden kedilerinin sesini kaydetmesini istediklerini söyledi.
McComb, kayıtları araştırmaya katılanlara dinlettiklerinde, kedi beslemeyen kişilerin dahi çok dikkat çekici ve nahoş buldukları “talepkar mırlamayı” ayırt ettiklerini bildirdi.
Doktor McComb, mırlamanın ne kadar ısrarcı ve rahatsız edici olduğunun, kedilerin bu sesi çıkarırken harcadıkları enerji miktarına bağlı olduğunun görüldüğünü de belirtti. McComb, kedinin mırlamasındaki frekans yükseldikçe, durumun “aciliyetinin” de arttığını kaydetti.
Daha önceki araştırmalar, evcil kedilerin çıkardığı seslerle insanların oldukça duyarlı olduğu bebek ağlaması arasında benzerlikler olduğunu ortaya koymuştu.
Kedilerin olağan mırlamalarında söz konusu sesin düşük seviyeden çıktığını belirten McComb, “Ancak bunun insanlardan bir yanıt almalarını sağladıklarını anladıklarında bu sesi çarpıcı bir şekilde abartmayı öğreniyorlar” dedi.- milliyet