ESNAFIN MAĞDURİYETİ MUTLAKA GİDERİLMELİ

Gıda ürünlerini toptan alındığında yüzde 1 olan KDV oranının perakende satışta yüzde 8'e çıktığını ifade eden Palandöken, Meyveyi, sebzeyi, eti toptan alırsanız yüzde 1, perakende alırsanız yüzde 8 KDV oranı var. Özellikle lokantacılar bu uygulamada mağdur oluyor. Rekabet yüksek ve piyasa durgun olunca KDV fiyatlara yansıtılamıyor ve yüzde 7'lik kısım esnafın üzerinde kalıyor. Bu durum kayıt dışılığa da neden oluyor" dedi.

GIDADA FARKLI ORANDA KDV UYGULAMASINA SON VERİLMELİ

Gıdada farklı oran uygulamasının bir tek bizim ülkemizde uygulandığını belirten Palandöken, "Kuruyemişi toptan satınca yüzde1, perakende satınca yüzde8, üzerini soya veya şekerle kaplayınca yüzde 18 KDV oranı var. Unu yüzde 1'le alıp ekmek yaparsanız yüzde1, simit yaparsanız yüzde 8 KDV uygulanıyor. Yufkanın KDV oranı yüzde1, aynı yufkayı şerit şerit kesip erişte diye satarsanız KDV oranı yüzde 8 oluyor. Bu karışıklığın önüne geçmek için tüm gıda ürünlerinde KDV oranı yüzde 1 olmalı. Böyle olunca KDV iadesi ile ilgili sorunlar da kendiliğinde bitmiş oluyor" şeklinde konuştu.

ULAŞTIRMA HİZMETİ LÜKS DEĞİL, ZARURİ

Ulaştırma hizmetlerinin de Türkiye'de lüks bir ihtiyaç gibi görüldüğünü belirten Palandöken, "Ulaştırma hizmetleri lüks bir tüketim değil, tersine temel ihtiyaçtır. Gelişmiş ülkelerin büyük bir kısmında ulaştırma hizmetlerinden KDV alınmıyor veya çok düşük oranlı KDV alınıyor. Ülkemizde de bu hizmetler temel ihtiyaç olarak kabul edilmeli ve KDV oranı yüzde 1'e indirilmeli" dedi.ÿ