Terör örgütü KCK'ya yönelik düzenlenen operasyonda tutuklanan 26 kişinin Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde karar duruşması yapıldı. Duruşmaya tutuklu sanıklar Talat Tuncer, Abdullah Köçer, Mehmet Şakar ve Mehmet Acar ile avukatları katıldı.

Mahkeme heyetinin savunma için söz verdiği sanıklar, Kürtçe savunma yapmak istediklerini belirterek Kürtçe konuştu. Mahkeme heyeti, sanıkların Kürtçe olduğunu düşündükleri, ancak mahkemenin anlamadığı bir dilde konuştuğunu belirtti. Savcı ise geçen yıl verdiği esas hakkında mütalaasını tekrar ederek, bu yönde karar verilmesini talep etti.

Sanık Mehmet Şakar, Mehmet Acar, Talat Tuncer ve Abdullah Koçer'in avukatı Ekrem Atalay yaptığı savunmada, müvekkillerinin PKK ve KCK ile hiçbir bağlantılarının olmadığını savundu. Atalay, müvekkillerinin BDP üyesi olduğunu ve telefon görüşmelerini bu amaçla yaptığını belirterek, tahliyelerini istedi.

MAHKEME: KCK TERÖR ÖRGÜTÜ PKK ADINA FAALİYET YÜRÜTÜR

Mahkeme heyeti, duruşmaya kısa bir ara verdikten sonra kararını açıkladı. Mahkeme heyeti, sanık Mehmet Şakar'ın terör örgütü PKK adına faaliyet yürüten KCK Türkiye Meclisi Batman sorumlusu olduğunun sübuta erdiğini belirterek, önce 12 yıl, daha sonra cezayı 1/2 oranında artırarak 18 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme, sanığın toplumsal olaylarda patlayıcı bulundurmak suçundan 3 yıl, örgütün çağrısı üzerine örgüt propagandası yapmak, örgütün çağrısı üzerine korsan gösteriye katılıp kamu malına zarar vermek gibi suçlarla birlikte toplam 27 yıl hapis cezasıyla cezalandırdı.

Mahkeme heyeti, sanıklardan Abdullah Köçer'e 19 yıl 11 ay 15 gün, Talat Tuncer'e 20 yıl 9 ay 15 gün hapis, Mehmet Acar'a 16 yıl 15 gün hapis cezası; tutuksuz sanıklar Kerem Çiftçi ve Mehmet Özbey'e 21'er yıl 5'er ay 15'er gün hapis cezası verdi.

Mahkeme ayrıca sanıklar Hayrettin Çelik'i 9 yıl, Şeyhmus Savdi'yi 18 yıl, Kadri Turgut'u 19 yıl 11 ay 15 gün, Cengiz Kayar'ı 14 yıl 1 ay 15 gün, Süleyman Yiğit'i 12 yıl 6 ay ve Burhan Korhan'ı ise 7 yıl 6 ay hapisle cezalandırdı. Mahkeme sanıklardan Talat Tuncer, Abdullah Göçer ve Mehmet Acar'ın cezaevinde kaldıkları süreyi göz önüne alınarak tahliyelerine hükmetti.

Mahkeme, sanıklardan Abdulbari Kabaağaç, Muzaffer Arıtürk, Kerem Çağil, Sabiha Onar, M. Ali Oğuz, Beşir Apakhan, Kadri Yıldırım, Burhan Şat, Mahmut Akıl, İzzettin Onar, Yaşar Okçu, Fatım Kapalıgöz ve Şükran Ekmen'in ise beraatine karar verdi.

KCK'NIN TUTUKSUZ SANIĞI DAĞDA ÖLDÜRÜLMÜŞ

Mahkeme heyeti, Batman KCK davasında yargılanan firari sanık Sami Demir'e ise 18 yıl 5 ay hapis cezası verdi. Demir'in 30 Aralık 2011'de Tunceli'nde güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada öldürüldüğü ortaya çıktı. Mahkeme heyetinin, Demir'in ölüm kaydının sisteme aktarılmamasından dolayı hakkında mahkumiyet kararı verdiği öğrenildi.