Duruşmada ilk kez terör örgütü PKK'nın dağ kadrosunda yıllarca kaldıktan sonra teslim olan bir örgüt mensubu tanık olarak ifade verdi. Suna Balık adındaki eski PKK'lı; KCK ana davasının sanıklarından Adnan Bayram'ın kızı Leyla Bayram'ı kendi eliyle getirip PKK'nın Matina kampına teslim ettiğini açıkladı. Tanık Balık, sanık Bayram'ın içinde bulunduğu KCK Mahalle Komitesi'nin çok sayıda genci de dağa gönderdiğini dile getirdi.

Terör örgütü KCK ana davasının 30'ncusu duruşması Diyarbakır 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam etti. Terör örgütü KKC'ya yönelik 14 Nisan 2009 tarihinde düzenlenen operasyonda gözaltına alındıktan sonra tutuklanan ve haklarında açılan KCK ana davasında yargılanan 104'ü tutuklu 152 sanığın yargılandığı davaya eski bir PKK'lının itirafları damga vurdu.

103 tutuklu sanıktan 90'nı ile 5 tutuksuz sanığın katıldığı duruşma Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz'ın kimlik kontrolünden sonra başladı. Duruşmada söz alan sanık avukatları Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ile Beşir Atalay'ın son günlerde basına yansıyan açıklamalarına değinerek duruşmada Kürtçe savunmaya izin verilmesi gerektiğini savundu. Diyarbakır Baro Başkanı Emin Aktar, Atalay'ın açıklamalarıyla yargıya yürütmenin gölgesinin düştüğünü belirterek, mahkemenin bunun etkisinde kaldığını ve bir şey yapması gerektiğini söyledi. Mahkeme Başkanı Yılmaz, "Bu konuyu bilmiyorum. Bizim bununla ilgimiz yok ve kimsenin etkisinde kalmıyoruz." dedi.

Mahkeme daha sonra delillerin ikamesine devam etti. Sanıklardan Adnan Bayram'ın savcıya verdiği Türkçe ifadesi okunarak kendisine soruldu. Sanık Bayram, Kürtçe savunma yapmak istediğini dile getirdi. Sanık avukatları da mahkemeye bir kez daha Kürtçe savunma talebinde bulundu. Savcı ise sanıkların dana önce ifadelerinin tamamını Türkçe verdiklerini hatırlatarak talebin reddini istedi. Mahkeme duruşmaya kısa bir ara verdikten sonra talebi reddetti.

Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, KCK Türkiye Meclisi yöneticileriyle irtibat halinde olduğu iddia edilen sanık Adnan Bayram ile ilgili dosyadaki delileri okudu. Terör örgütü PKK'nın Metine kampında uzun yıllar kaldıktan sonra güvenlik güçlerine teslim olan Şinya Halaç kod isimli Suna Balık'ın sanık hakkındaki beyanı tekrarladı. Balık ifadesinde Bayram'ın PKK kamplarında siyasi eğitim aldığını, gençleri dağa gönderdiğini belirtti. Balık, Bayram'ın kızı Leyla Bayram'ı da Metina kampına kendisinin getirdiğini ve kızıyla orada arkadaşlık yaptıklarını söyledi. Balık, " 2005 yılında kızını getirdi. Şahıs o dönem HPG Komutanı olan Doktor Bahoz kod adlı Fehman Hüseyin ile irtibat içindeydi." dedi.

TANIK AKBAŞ: AK PARTİLİLERİN DARP EDİLDİĞİ OLAYDA BU SANIKLAR VARDI
Duruşmada tanık olarak ifade veren ve babası Hatip Akbaş'ın PKK adına güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada öldürüldüğü Recep Akbaş da yerel seçimler öncesi Diyarbakır'ın Sur ilçesinde AK Parti'lilerin seçim çalışması yaptığı sırada darp edildiği olayı anlattı. Akbaş, "Adnan Bayram, DTP Mahalle Komitesi'nde görevliydi. 03.03.2009 yılında biz BDP'nin seçim bürosunda otururken 15 kişi geldi. AK Partililer burada seçim çalışması yapıyorlar. Toplanıp gidelim onlara 'burada çalışma yapamazsınız diyelim' dedi. Kavga çıktı 20 el silah sesi geldi. Sonra geri geldiler AK Partilileri dövdüklerini söylediler. Bunların içinde Adnan Bayram ile Zeynel Mat da vardı." diye anlattı.

Sanık Adnan Bayram ise kavgaya karışmadığını, ayırmaya gittiğini belirterek AK Parti Diyarbakır yönetiminde olan Mustafa Yentürk'ün buna tanıklık edebileceğini söyledi. Sanık Bayram kızıyla ilgili iddia ise, "Bunlar yalandır. Ben gençleri dağa gönderseydim oğlumu askere değil dağa gönderirdim. Kızım kendi pasaportuyla Habur'dan gitmiş." iddiasında bulundu.

BDP'Lİ RTÜK ÜYESİ POLİS ZORUYLA GETİRİLDİ
Duruşmanın tutuksuz sanıklarından RTÜK üyesi Ahmet Yıldırım da polis tarafından mahkemeye getirildi. Duruşmaya BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın yanı sıra BDP Milletvekilleri Sırrı Sakık, Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Pelvin Buldan ve sanık yakınları izledi.