Terör örgütü PKK'yı da bünyesinde barındıran KCK ana davasının 45'inci duruşması Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. 99'u tutuklu 152 sanığın yargılandığı davanın bugünkü duruşmasına, tutuklu sanıklardan 32'si raporlu olduğu gerekçesiyle katılmadı.

Mahkeme heyeti, önceki duruşmada bir kısmı okunan sanık Sevi Demir ile ilgili dosyadaki delilleri okumaya devam etti. Yargılama dosyasında yer alan delillerde Demir'in, 150 öğrencinin eğitim gördüğü bir okuma salonuna saldıran göstericiler arasında olduğu ortaya çıktı. Mahkeme heyeti, Demir'in okuma salonunu taşladığı sırada çekilen fotoğraflarını sanığa gösterdi.

Sanık Demir, dosyada delil olarak yer alan etkinliklere, DTP'nin Meclis üyesi olduğu için katıldığını, suç işlemediğini savundu. Mahkeme Başkanı Yılmaz, dosyanın gizli tanığı Papatya ve Mercek'in ifadelerinde yer alan sanıkla ilgili bölümlerini de okudu. Sevi Demir'in KCK bünyesinde örgütlenen Devrimci Özgür Kadın Hareketi içinde yer aldığı belirtildi. Gizli tanık, sanık Demir'in Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde sanık Musa Farisoğulları ile birlikte eylemlerden sorumlu bulunduğunu ve ilçede etkili olduğunu dile getirdi. Başkan Yımaz, sanığın 18.10.2008 tarihinde Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde banka şubeleri, iş yerleri ve okuma salonlarına saldırıların düzenlendiği eylemlere katıldığının iddia edildiğini belirterek, sanığa saldırı sırasında çekilmiş ve kırmızı kalemle daire içine alınmış fotoğrafını gösterdi. Sanık Demir, "Doğrudur. Partimiz organize etti. Ben de katıldım. Ancak talimatlarla ilgili bilgim yok" dedi.

150 ÖĞRENCİ ÖLÜMDEN DÖNMÜŞTÜ

KCK'nın düzenlediği ortaya çıkan okuma salonu saldırısı Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde 18 Ekim 2008 tarihinde meydana gelmişti. Okuma salonuna molotof kokteyli, ses bombası ve taşlarla saldırı düzenlenmişti. Yoksul çocuklara eğitim veren okuma salonunda, saldırı sırasında 150 öğrenci bulunuyordu. Saldırı sırasında okuma salonunun girişi kapısında yangın çıkmış, öğrenciler arka sınıflara kaçarak ölümden kurtulmuştu.

KCK, İNTERNET SİTELERİNDE EYLEM TALİMATI VERMİŞ

Duruşmada başta Diyarbakır olmak üzere Türkiye'nin birçok yerinde düzenlenen yasa dışı yürüyüş ve eylem talimatlarının rojaciwan.com isimli internet sitesi üzerinden haber şeklinde verildiği de ortaya çıktı. Mahkeme heyetinin okuduğu delillere göre, terör örgütünün 'Kürdistan Halk İnisiyatifi' adıyla internet sitesinde yayınladığı haberlerde eylem talimatları yer aldı. Haberi okuyanların, eylem talimatına uygun olarak davranıp istenilen yerde toplandıkları belirtildi. Diyarbakır'da oturma eylemi, çadır eylemi, dağa yürüyüş eylemi başta olmak bir çok eylemin bu şekilde verilen talimatla yapıldığı kaydedildi. Sanık Sevi Demir ise DTP'nin içinde görevli olduğunu ve partisinin düzenlediği etkinliklere katıldığını, ancak hiç kimseden ya da internet üzerinden talimat almadığını belirtti.