Edinilen bilgiye göre, 7 Ağustos tarihinde Otmanlar köyü Şeytan deresi mevkiinde 8 ayrı noktada orman yangını çıktı. Çıkan orman yangınına ilk gün Fethiye ve Marmaris'ten helikopterler müdahale etti. Alevler söndürüldükten sonra 8 Ağustos tarihinde yine yangın çıktı. Helikopterler yine yangına müdahale etti ve orman yangınını söndürdü. 9 Ağustos tarihinde Otman köyü Şeytan Deresi'nden yine dumanların yükselmesi üzerine Fethiye'de konuşlanan yangın söndürme helikopteri havalandı. Saat 15.00 sıralarında Rus pilotlar Alexandr Gavrilov, Nikolay Atepalikhin ve Sergey Khorokhorin, Türk pilot Atıf Ateşok ve Orman muhafaza memuru Orhan Çelik'in içinde bulunduğu Kamof RA 31596 tipi helikopter, Fethiye'den havalandı. Yangına havadan müdahale eden helikopter ile saat 15.30 sıralarında irtibat kesildi. Radardan izlenen helikopterin sabit durması üzerine çevre köylerle irtibata geçildi. Köyceğiz yöresindeki yangın kuleleri ile yapılan görüşmede helikopterin düştüğü öğrenildi. Helikopterin düşmesi ile birlikte alev aldığı ve bölgede yeni bir yangın başlattığı belirtiliyor.

Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım, keşif helikopteri ile helikopterin düştüğü alana hareket ederken, yangın mıntıkasına diğer helikopterler sevk edildi. Arama kurtarma ve jandarma ekipleri de kaza mahalline gönderildi. Kazada ilk olarak 4 kişinin yanmış cesedine ulaşılırken, ilerleyen saatlerde 5.kişininde tanınmayacak haldeki cesedine ulaşıldı.

Genel Kurmay'a bağlı askeri helikopter bölgeye birkaç kez inmek istedi ancak dik yamaçta bulunan ve sık ağaçlarla kaplı olan bölgeye iniş gerçekleştiremedi. Bunun üzerine cesetler, orman işçileri, askerler ve vatandaşlar tarafından ceset torbaları ile taşındı. Düzlük alana getirilen cesetler buradan askeri helikopterlere yüklendi.

SON SUYU BOŞALTMIŞ
Bu arada kazanın da nedeni ortaya çıktı. Alınan bilgiye göre, sönmek üzere olana yangına son kez su bırakan helikopter suyu bırakıp bölgeden ayrılmak istediği sırada su taşıdığı tankı ağaçlara taktırdı ve düştüğü belirtiliyor.

VEKİLLER GELDİ
Kazanın duyulması ile olay bir anda Türkiye gündemine de oturdu. Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu sarp ve ulaşımın güçlükle sağlandığı alanı uzun süre havadan helikopterle izledi ve kurtarma operasyonunu takip etti. Akşam saatlerinde de CHP Muğla Milletvekilleri Ömer Süha Aldan ve Prof.Dr.Nurettin Demir ile Ak Parti Muğla Milletvekili Ali Boğa bölgeye gelerek incelemede bulundu ve yetkililerden bilgi aldı.

GENELKURMAY'DA MİMLİ TEK KÖY
Köyceğiz'in Otmanlar köyü, her yıl en fazla yangın çıkan köy olarak kayıtlara geçti. Sık sık orman yangını çıkması nedeniyle Genelkurmay kayıtlarında sicili kötü tek köy olarak adı geçen Otmanlar köyü sakinleri, yaz sezonunda ormanlık alanda sık sık çıkan orman yangınları sonrası kış sezonunda da ormandan kesim yaparak geçimini sağlıyor.5 kişinin ölümü ile sonuçlanan yangının da sabotaj sonucu çıktığı öğrenildi. Yangının 8 noktada aynı anda başladığı belirtilirken, olayla ilgili geniş çaplı soruşturma başlatıldı.