Bursa Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, trafik kazalarında çarpma sonucu savrulan insan bedeninin, araçta mutlaka bir bir engel tarafından durdurulacağını söyledi. 
 
Bir çarpma anında araç, ilk saniyede durmaya başladığında eğer emniyet kemeri takılı değilse, direksiyon, kontrol paneli ya da ön cam tarafından engellenene kadar araç içindeki eşyalar ve kişilerin aynı hızdaki hareketlerine devam ettiğini dile getiren yetkililer, “Doğru takılmış bir emniyet kemeri, insan bedenini, çarpmanın etkisiyle vücutta meydana gelen sarsıntının kademe kademe azalmasını sağlayarak, çarpma etkisini vücut yapısındaki en güçlü noktalara yönelterek, vücutta tek noktada toplanmayıp dağılmasını sağlayarak, koltuktan fırlamayı engelleyerek, hassas ve en önemli organların yer aldığı kafa ve omuriliğin herhangi bir yere çarpmasını önleyerek korumaktadır” dedi. 
 
Emniyet kemerinin sadece önde oturanlar için olmadığını vurgulayan yetkililer, “Yapılan araştırmalara göre, çarpma ve çarpışma anında arka koltukta oturan bir insanın öne itilme ağırlığı bir filin ağırlığına ulaşıyor. Dolayısıyla ön koltukta emniyet kemeri bağlamış olan yolcularla birlikte ölümcül zararlarla karşılaşır. Arka koltuk güvenli gibi görülür ama bu yanlıştır. Araç içinde oturan tüm yolcuların emniyet kemeri takması bu bakımdan gereklidir” diye konuştu. 
 
4. KATTAN DÜŞMEYLE EŞDEĞER 
Ölümlü trafik kazalarında emniyet kemeri kullananların yüzde 24,8'nin hiç zarar görmeden kazayı atlattığına dikkati çeken yetkililer, şunları kaydetti: 
 
“Emniyet kemeri kullanmayanlarda bu oran yüzde 6,3'te kalıyor. Araştırmalar, emniyet kemeri kullanımının, arka koltukta olası ölüm ve yaralanmalarının üçte ikisini önlendiğini ortaya koyuyor. Bütün ağır yaralanmalarda arka koltukta emniyet kemerleri, yaralanmanın şiddetini yüzde 50 azaltıyor. Emniyet kemeri kullanılmıyorsa saatte 30 kilometre hızla bile gidildiğinde yaralanma riski çok fazla oluyor. Emniyet kemeri takmadıkları için yaralananların yüzde 70'i saatte 50 kilometreden daha düşük hızda yol alırken zarar görmüştür. 50 kilometre hızdaki çarpma, 4. kattan düşmeyle eşdeğerdir.” (aa)