BBP eski Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindekilerin hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili kaza-kırım ekibinin tutuklanmasının ardından Malatya Özel Yetkili Savcılığı, soruşturmanın derinleşmesi için yeni kaza-kırım ekibi oluşturulması amacıyla harekete geçti.

Helikopter kazası ilk kazada olduğu gibi ‘’küçük kaza’’ değil ‘’büyük kaza’’ kapsamına alınarak daha geniş bir ekip tarafından incelenecek. Savcılık, BBP yöneticilerinin ve ailelerinin enkazın yeniden incelenmesi talebini de değerlendirmeye alarak, kazayı ‘’büyük bir kaza’’ şeklinde ele almak suretiyle 9 kişilik bir kaza-kırım heyeti oluşturulması yönünde çalışma başlattı.

Savcılık, 25 Mart 2009’da Keş Dağı’nın yamacına düşen helikopterin enkazını kazadan 2 buçuk yıl sonra yeni heyete inceletme kararı aldı. Buna göre, daha önce yazılan kaza kırım raporu geçersiz sayılacak. Kazanın soruşturma raporu yeniden yazılarak olay aydınlatılmaya çalışılacak. Sivil Hava Araç Kazaları Soruşturma Yönetmeliği’ne uygun olarak oluşturulacak yeni kurulda, kurul başkanı, kontrol pilotu, uçuş emniyet ve kaza-kırım uzmanı, uçak mühendisi veya uçak bakım uzmanı, hava trafik uzmanı, havaalanı tesis ve kolaylıkları uzmanı, haberleşme uzmanı, meteoroloji uzmanı, hareket ve yer işletme uzmanı bulunması planlanıyor.

Yönetmelik gereği en az 9 kişiden oluşması planlanan kaza soruşturma kurulunda gerekli görülen diğer uzmanlar da yer alabilecek. Yeni kaza kırım ekibi, küçük kazalara göre oluşturulan 3 kişilik ekipten farklı olarak daha kapsamlı olacak. Yeni kurulda en az 9 uzman çalışacak. 5 kişinin öldüğü kaza, can kaybına göre büyük kazalara girmesine rağmen daha önceki soruşturma kurulu küçük kazalara göre oluşturulmuştu. Büyük kazalarda en az 9 uzman görev yapıyor. Halen tutuklu olan 3 kişilik kaza kırım heyetinin yeterliliği de tartışma konusu olmuştu. Kimya Mühendisi Feridun Seren’in başkanlığını yaptığı önceki kurulda mühendis Kerem Mumcuoğlu ile pilot Mehmet Sevdim yer almıştı.

Bağımsız olarak kazayı yeniden soruşturacak olan yeni soruşturma kurulu tam yetkili olarak çalışacak. Kaza mahallinde ve düşen helikopterin güzergahında da inceleme yapılacak.

Halen Ankara Esenboğa Havalimanı'nda bir hangarda muhafaza edilen helikopter enkazı da kuruldaki uzmanlar tarafından detaylı incelenecek. 2 buçuk yıl sonra teknik uzmanların yapacağı inceleme helikoptere sabotaj iddialarını da aydınlatmaya yarayacak. Daha önce Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan 3 kişilik heyet, kayıp cihazlarla ilgili bilgilere raporlarında yer vermemesinin ardından tutuklanmıştı. Kaza bölgesine giriş-çıkışlardan soruşturma heyeti sorumlu olduğu halde, düşen helikopterin kritik konum bilgisini verecek 2 GPS cihazının subaylar tarafından sökülme görüntüleri ortaya çıkmıştı. ARGUS 5000CE ve SKYMAP IIC adlı GPS cihazlarıyla ilgili teknik tespitler de yeni kaza kırım ekibinin en önemli soruşturma konularından olacak. Her 10 saniyede bir helikopterin konumu ve hareket hızı ile ilgili kayıt yapan cihazlar, helikopterin düşme sebebini de ortaya koyacak bilgiler içeriyor.