Geçtiğimiz yıl sadece kuru kayısı ihracatıyla 350 milyon dolar kazandıran meyveden bu yıl 400 milyon dolara yakın gelir bekleniyor. Bereketli topraklardan aldığı tat ile damaklara farklı bir lezzet sunan kayısı, 700 bin dekar alanda üretim yapan 35 bin üreticinin yüzünü güldürüyor.
 
Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül, iklim ve toprak özelliklerinin yanı sıra son yıllarda kaliteyi artırmaya yönelik yapılan çalışmalarıyla kentin kayısı üretim merkezi olduğunu söyledi. Kayısıda bu yıl 545 bin ton rekolte beklediklerini belirten Aygül, ürünün 45 bin tonunun yaş olarak piyasaya sunulacağını, kayısı ihracat sezonu kapanmadan 25 bin ton dış satım yapıldığını dile getirdi. Geçtiğimiz yıl 17 bin ton sofralık kayısı ihraç edildiğini anımsatan Aygül, bu yıl 30 bin tondan fazla ihracat hedeflediklerini aktardı.
 
Yaş kayısının muhafazası için soğuk hava deposu kapasitesini artırdıklarını anlatan Aygül, “2010 yılının başına kadar toplam soğuk hava depo kapasitemiz 10 bin ton civarındaydı. Geçen yıl kırsal kalkınma yatırımlarını destekleme programı kapsamında 7 soğuk hava deposu yaptırdık. Bunlar 15 bin ton kapasiteli. Şu anda bu kapasite yeterli değil; ama çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.
 
Kentte 500 bin ton kayısının kurutulduğun belirten Aygül, kurutma işlemi sonunda 122 bin ton kuru ürün elde edilmesi beklediklerini ifade etti. Kayısı miktarının yüzde 95’inin kurutularak satıldığına işaret eden Aygül, “Türkiye kuru kayısı üretiminin yüzde 90’ını, dünya kuru kayısı üretiminin ise yüzde 70’ini Malatya temin etmektedir. 2010 yılında 80’den fazla ülkeye 90 bin ton kuru kayısı ihraç edilerek Türkiye ekonomisine 350 milyon dolar civarında ihracat geliri sağlanmıştı. Malatya kayısısı artık uluslararası düzeyde tanınmış ve Türkiye için stratejik bir ürün haline gelmiştir. 50 yıldan fazla süren bu çalışmalar sonucunda bugün 7,5 milyon kayısı ağacı sayısına ulaşılmıştır.” diye konuştu.
 
Kayısıdan sağlanan gelirin her yıl daha da arttığını vurgulayan Aygül, “Hedefimiz; kayısının yaş, kuru, işlenmiş ve türev ürünlere dönüştürülmesi suretiyle, kayısıdan sağlanan yıllık toplam gelirin 3-4 yıl sonra 500 milyon dolara çıkarılması, 10 yıl sonra ise 1 milyar dolara ulaştırılmasıdır.” şeklinde konuştu.