Paranın, Ergenekon soruşturmasında aranan ve ABD'de bulunan İstek Vakfı kurucusu Bedrettin Dalan'a gittiği şüphesi üstünde duruluyor

Ergenekon soruşturması kapsamında aranan Bedrettin Dalan'ın kurucusu olduğu İstek Vakfı Yeditepe Üniversitesi Hastanesi'nde tuhaf bir "para kaçırma ve emniyeti suiistimal" olayı yaşandı. Üniversite yönetimi, muhasebeci Mürsel Önal'ın yaklaşık 5 milyon TL tutarında nakit parayı alarak İtalya'ya kaçtığı iddiasıyla cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulundu. Savcılık olayla ilgili soruşturma başlattı, Önal'ın telefonu teknik takibe alındı.

KAYIPLARA KARIŞTI

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi'nde 1 Eylül 2005 tarihinden beri muhasebemüdürü olarak çalışan Mürsel Önal'ı, 18 Temmuz 2009 tarihinde hesap raporu almak üzere arayan Başmüdür Hüseyin Göksel, kendisine ulaşamadı. Önal'ın iki gün boyunca herhangi bir mazeret göstermeden işe gelmemesi üzerine hastane yönetimi, Üniversite Denetleme Kurulu'nu arayarak, muhasebenin denetlenmesini istedi. Kurul tarafından yapılan incelemeler sonucunda, 504 bin 950 ABD Doları, 1 milyon 495 bin euro, 2 bin 225 seterlin ve 1 milyon 332 bin TL'nin kaybolduğu tespit edildi. Kasada 123 bin 503 TL bulunduğu, eksik miktarın yaklaşık 5 milyon TL olduğu anlaşıldı. İncelemeler sonucunda bu miktarın daha da artabileceği belirtildi. Hastane çalışanlarından Ramazan Yetim, 23 Temmuz 2009 tarihinde Mürsel Önal'ın kendisini arayarak 1-2 gün süre istediğini söyledi. Ancak şüpheli Önal'ın ailesiyle yapılan görüşmelerde şüphelinin İtalya'ya gittiği tespit edildi.

SUÇ DUYURUSU

İSTEK İstanbul Eğitim ve Kültür Vakfı ve Yeditepe Üniversitesi avukatı Tuğba Duran, Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı'na müracaat ederek, şüphelinin yurtdışına çıkışının engellenmesi ve ailesinin banka hesapları ile tüm mal varlığına el konulmasını istedi. Duran dilekçesinde, şüphelinin ailesinin ifadesinin alınarak, nerede bulunduğu konusunda araştırma yapılmasını da talep etti. Savcılık olayla ilgili olarak ceza kovuşturması başlattı. Önal'ın telefonları teknik takibe alındı. Avukat Tuğba Duran, SABAH'ın soruları üzerine, "Basit bir emniyeti suiistimal ve görevi kötüye kullanma suçu" dedi. Ancak savcılığın soruşturmayı derinleştirdiği öğrenildi. Ergenekon soruşturması kapsamında aranan ve finansör olmakla suçlanan İstek Vakfı'nın kurucusu Bedrettin Dalan, kalp rahatsızlığından dolayı tedavi olmak için gittiği ABD'den dönmedi. Paranın, ABD'de nakit sıkıntısı çektiği düşünülen Bedrettin Dalan'a gittiği yönünde şüpheler oluştu. İstek Vakfı'nın kullandığı arazide yapılan kazılarda, cephanelik bulunmuş ve 6 kişi gözaltına alınmıştı.