İHD ve kayıp yakınlarının ’Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın’ sloganıyla her hafta düzenlediği oturma eylemi, 123’üncü haftasında Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde yapıldı. Bugünkü oturma eylemine aralarında İHD yönetici ve üyeleri, Mezopotamya Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği (MEYA-DER), kendilerine ’Barış Anneleri İnisiyatifi’ adını veren grup ile KESK’e bağlı sendikaların temsilcileri ile kayıp yakınları katıldı. Oturma eyleminde kayıp yakınları, kaybedilenlerin fotoğraflarıyla alandaki yerlerini aldı. 

İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici, yıllardır kayıpların akıbetinin ortaya çıkması amacıyla çaba harcadıklarını, tüm çabalarına rağmen ilerleme sağlanamadığını söyledi. Başbakan Erdoğan’ın seçim sonrası yaptığı konuşmada herkesten ’helallik’ istediğini belirten Bilici, şöyle dedi: "Başbakan helalleşmeden bahsediyor. Eğer bu helalleşme, karşılıklı affetmeler olacaksa, öncelikle burada yıllardır dile getirdiğimiz kayıpların akıbeti ortaya çıkarılsın. Eğer helalleşeceksek, katledilen binlerce faili meçhulün failleri ortaya çıkarılsın. Eğer birbirimizi affedeceksek, bu anaların acılarını dindirecek adımlar atılsın. Eğer helalleşme olacaksa bölgede yaşanan tüm insan hakları ihlallerinin ortaya çıkması için Hakikatleri Araştırma Komisyonu’nu kurulmalıdır. Aksi takdirde helalleşme olmaz." 

‘YENİ MECLİS TALEPLERİMİZİ GÖRSÜN’ 

Türkiye’de 12 Haziran seçimleri sonrası artık bu ülkede yeni bir sayfa açılması gerektiğini belirten Bilici, şöyle devam etti: "Seçim sonrası Meclis yeni bir şekil kazanıyor. Önemli bir sürece girmiş bulunuyoruz. Yeni oluşacak Meclis’in taleplerimizi görmesi gerekiyor. Seçimden çıkan sonuçların iyi okunması gerekiyor. Kürtler hala bu ülkede sorunların çözümü için demokratik yöntemlerde ısrarcıdır. Bu savaşın bir tarafı olan PKK, eylemsizlik halini bir kez daha uzatmıştır. Bu önemli bir fırsattır. Bu fırsatın bir kez daha heba edilmemesi ve uzatılan barış elinin havada kalmaması gerektiğini tekrardan belirtiyoruz. Biz bu ülkede artık insanların ölmesini istemiyoruz." (dha)