Ankara'nın Gölbaşı ilçesindeki Köpek Eğitim Merkezi yerleşkesinde, kayıp çocukların ve suçluların bulunmasında kullanılacak 1 yavru ile 1 yetişkin av köpeği eğitime alındı.
Köpek Eğitim Merkezi Müdürü Oğuz Aydın, 2 uzman eğitmenin bir süre önce, Almanya'da köpek eğitim merkezlerinde 45 günlük bir incelemede bulunduğunu belirterek, bu ülkedeki eğitim modellerinden de yararlanarak dünyada henüz yeni bir branş olan iz takibi alanında köpek yetiştirmek için proje hazırladıklarını söyledi.
İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün desteğiyle uygulanan projenin Ar-Ge aşamasında olduğunu ifade eden Aydın, proje kapsamında bir ay önce yavru bir köpek ile bir av köpeğinin eğitime alındığını belirterek, ''Daha eğitimin başında olmamıza rağmen 1 ay sürede her iki köpeğimizde başarılı sonuçlar ortaya koymaya başladı'' dedi.

''Teröristlere ulaşmada güvenlik birimlerimize ciddi destek sağlayacak''

Eğitimin ilk aşamasında, yavru köpeğin kısa mesafede, bir kişiyi saklandığı bölgede bulabildiğini, yetişkin av köpeğinde ise bu mesafenin 350 metre olduğunu dile getiren Aydın, eğitimin tamamlanmasının ardından mesafenin 10 kilometreye kadar çıkarılabileceğini söyledi. Aydın, iz takibini en iyi yapabilen köpek cinsini de araştırdıklarını, projenin sonuçlanmasının ardından en iyi iz takibi yapabilen cinsteki köpekleri eğiterek, Emniyet Genel Müdürlüğü birimlerinin hizmetine sunacaklarını söyledi.
Asayiş birimlerinin projelerine çok büyük ilgi gösterdiğini dile getiren Aydın, ''Bu köpekler kayıp çocuklar, sara ve alzheimer hastaları ile suçluların yerinin tespitinde çok büyük destek olacak. Özellikle asayiş hizmeti sunan birimlerimiz daha şimdiden bizden köpek talebinde bulundu. İz takibi yapabilen köpekler ayrıca terörle mücadelede de kullanılacak. Teröristlere ulaşmada güvenlik birimlerimize ciddi destek sağlayacak'' şeklinde konuştu.

Aranan şahsa ait küçük bir eşya yeterli

Aydın, köpeklerin çok iyi koku duyusuna sahip olduğunu kaydederek, ''Ulaşmak istediğimiz insana ait kokuyu köpeğimize tanıtmak yeterli. Köpekler çok iyi koku alma özelliğine sahip olduğu gibi insanların da birbirine benzemeyen, herkesin kendine özgü kokusu var. Köpek, ulaşmasını istediğimiz şahsa ait kokuyu bir eşyasından tanıtıktan sonra o kişiyi rahatlıkla bulabilecek'' diye konuştu.
Açık alanda, doğada iz takibinin şehir merkezine göre çok daha kolay olduğunu ifade eden Aydın, ''Çünkü şehir içinde kapalı ortamlar köpeğin çalışmasına engel oluşturabiliyorlar. Diğer taraftan ise doğada sadece yere iz bırakan insan, şehir merkezinde çok fazla şeye temas edeceği için daha fazla iz bırakabilecek. Ayrıca MOBESE ile görüntü alınma imkanı var. MOBESE ile alan daraltması yapıp, köpeklerimiz dar alanda şehirde iz takibi yapabilecek'' şeklinde konuştu.
Aydın, yaklaşık 4 ay içerisinde Ar-Ge çalışmalarının tamamlanmasının planlandığını, daha sonra iz takibi eğitimi verilen köpeklerin illere gönderilerek polisin hizmetine sunulacağını kaydetti.