İRAN'da rejim muhaliflerine yapılan işkencelere karşı çıkıp yaşananları elektronik posta yoluyla uluslararası insan hakları örgütlerine aktardığı gerekçesiyle aldığı ölüm tehditlerinden korkup 3 ay önce Türkiye"ye kaçan İran Ordusu"nda Albay Mohammadreza Arian, eşi ve 2 kızıyla geldiği Van'da bugün ortaya çıktı.

İnsan Hakları Derneği'ni (İHD) ziyaret eden Arian, can güvenliğinin olmadığını öne sürerek fotoğraf ve görüntü çekilmesine izin vermedi. Bir süre İHD Van Şubesi Mülteciler Komisyonu Başkanı Cahit Bozbay"la konuşan Arian, daha sonra gizlice evine gitti.

Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad döneminin başlamasından bu yana İran halkına ve rejim karşıtlarına işkence ve baskı yapıldığına ilişkin hazırladığı bilgi ve belgeleri elektronik posta yoluyla uluslararası örgütlere sızdırdığı öne sürülen İran Ordusu'nda Albay Mohammadreza Arian, iddiaya göre İran gizli servisi tarafından takibe alındı.

Görev yaptığı birimdeki odasına gizli kameralar yerleştirildiğini ve ölümle tehdit edildiğini öne süren Albay Arian, öldürülme korkusuyla eşi ve 2 kızını yanına alarak 3 ay önce Türkiye"ye kaçtı. Oğlunu İran'da bırakan Albay Arian geldiği Van"da bir ev tutarak yerleşti. Albay Arian, Birleşmiş Milletler Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) bürosuna başvurdu.

Arian, daha sonra "ajan" olduğu gerekçesiyle İran istihbaratı tarafından Van'da da takip edildiğini iddia ederek İHD Van Şubesi'ne başvurarak yardım talebinde bulundu. Basında çıkan haberler doğrultusunda kayıp olduğu öne sürülen Albay Mohammadreza Arian, bugün beraberinde 2 kişi ile İHD'ye geldi. İHD Van Şubesi Mülteciler Komisyonu Başkanı Cahit Bozbay ile kısa süre görüşen Arian, Van'da olduğunu ve can güvenliğinin olmadığı gerekçesiyle gazetecilerin görüntü ve fotoğraf alınmasını istemedi. Albay Arian daha sonra beraberindekilerle birlikte binanın garaj kapısından çıkarak gizlice evine gitti.

DHA