Obama, ABD"de önceki gün yapılan ara seçimlerde demokratların aldığı yenilginin sorumluluğunu üstlendi: Ekonomideki gelişmeler halka yansımadı. Seçimler benim açımdan daha iyi iş çıkarmam gerektiğini ortaya koydu

Ara seçimlerde Cumhuriyetçi Partiye Temsilciler Meclisi"nde 60 sandalye kaptırarak çoğunluğu kaybeden, Senatoda da 6 sandalyesinden olan Demokrat Parti"nin başarısızlığı Başkan Barack Obama tarafından üstlenildi. Obama, dün düzenlenen ara seçimlerin, Amerikalıların ekonomik toparlanmanın hızına dair duydukları hayal kırıklığını gösterdiğini söyledi. Obama, yönetiminin ekonomiyi istikrarlı hale getirdiğini ve özel sektörde işe alımlarını da desteklediğini vurgulayarak, “Amerikan halkı henüz bu ilerlemeyi hissetmedi ve dün bize bu mesajı verdi. Bu durum, Demokratların dünkü seçimlerde yenilgisine neden oldu” dedi. Obama, “Başkan olarak, istihdam artışını daha hızlı bir şekilde yeniden tesis edememenin sorumluluğunu alıyorum. Eğer şu anda işsizlik oranları yüzde 9,6 yerine yüzde 5 olsaydı, o zaman halkın politikalara karşı güveni de daha fazla olurdu” diye konuştu.

Kavga etmek istemiyorum

Obama ayrıca istihdamın artırılması için “masadaki tüm fikirleri” değerlendirdiğini ve “Demokrat ve Cumhuriyetçiden olsun” hiçbir teklifi reddetmeyeceğini ifade etti. Cumhuriyetçi kanattan ileri gelenleri Beyaz Saray"a davet ettiğini dile getiren Obama, “Her iki taraf da birlikte çalışmalı. Önümdeki iki yılı sadece kavga ederek geçirmek istemiyorum” diye konuştu. Ara seçimlerde yerel düzeyde yarışan 5 Türk adaydan ikisi seçimleri galip bitirdi. Hakim Jay Karahan, büyük oy farkla, Teksas eyaletinin Houston kentinde Harris ilçesi 8"inci Mahkeme Başyargıçlığına seçildi. John Alpay da California"nin San Clemente seçim bölgesi Capistrano Birleşik Eğitim Bölgesi 3"üncü Bölge Meclisi üyeliğine seçilmeyi başardı. Karahan ve Alpay ile birlikte, ABD"de seçim kazanarak çeşitli görevlere gelen Türk asıllı Amerikalıların sayısı üçe çıkmış oldu.

Türkiye"de destek yarı yarıya azaldı

Obama"nın Müslüman ülkelerdeki kamuoyunun sempatisi ise giderek düşüyor. German Marshall Fund tarafından AB ülkeleri ve Müslüman ülkelerde yapılan anket, Amerikan başkanına desteğin düştüğünü ortaya koydu. AB"de destek oranı yüzde 78 olan Obama Türkiye"de ise 2009"a göre yarı yarıya bir azalma ile destek yüzde 28"e kadar geriledi.

Obama artık en güçlü değil

Ara seçim yenilgisi sonrasında Obama"ya bir darbe de küresel liderlik konumundan geldi. Dünya Jandarması olarak bilinen Amerikan başkanı, dünyanın en güçlü insanı unvanını Çin"e kaptırdı. Forbes dergisinin hazırladığı 68 kişilik “Dünyanın en güçlü insanı” listesinde Obama birinciliği Çin Devlet Başkanı Hu Jintao"ya kaptırdı. Dergi Jintao için, “Dünyanın beşte biri üzerinde diktatörlüge yakın bir kontrolü var” denildi. Obama içinse “Geniş reformlarla saygınlığını yitirdi” denildi. Geçen yıl Obama listenin zirvesinde yer alıyordu. Çinli lider de ikinci sıradaydı. Listeye Türkiye"den kimse giremedi.