Geçtiğimiz etkili olan kuraklıktan en fazla etkilenen illerin başında gelen Aydın"da geçen yıl kuraklıktan mağdur olan karpuz ve kavun üreticileri, bu yılda plansız ekim nedeniyle mağdur oldu. Aydın çiftçisinin büyük umutlarla tarlasına ektiği tonlarca karpuz ve kavun, pazar bulunamaması nedeniyle tarlada çürümeye terk edildi. Aydın'da karpuz ve kavun üretiminin en fazla yapıldığı ilçeler olan Sultanhisar, Germencik ve Koçarlı'da tüketiciden talep gelmemesi nedeniyle, tarladan toplanmayan
çürümeye terk edildi.
Karpuza pazar bulunmaması sonucu fiyatı geçen yılın seviyesine getirdiklerini, buna rağmen tonlarca karpuzun tarlada çürümeye terk edildiğini söyleyen üreticilerden Kazım Şen, karpuz üretiminden istediklerini alamadıklarını ve maddi zarara uğradıklarını söyledi. 50 dönüm arazisine karpuz ektiğini söyleyen Şen, tonlarca karpuzu tarlada çürümeye terk edildiğini belirterek, "Sezon başında kilosunu 1 YTL'den sattığımız karpuzun kilosunu 20 YKr'a kadar düştü. Buna rağmen tonlarca karpuz tarlada kaldı. Tohum, ilaçlama, çapa ve işçilik parası derken binlerce YTL masraf ettim. Karpuz satılmayınca zararımız oldukça büyük oldu. Tarlada kalan karpuzu hayvan yemi olarak kullanmak zorunda kaldık. Fiyatı geçen yılın seviyesine getirmemize rağmen karpuz satılmıyor. Tanesini de 1 YTL'den satmamıza rağmen yine rağbet görmedi. Durum böyle olunca karpuzu hayvanlara yem olarak kullanmak zorunda kaldık" dedi.
Plansız yapılan tarım faaliyetleri sonucunda binlerce ton karpuzun tarlada kaldığına işaret eden Ovaköy Karpuz Pazarı Başkanı Yalçın Yel de, Aydın"da karpuz ekiminin yoğun bir şekilde yapıldığına dikkat çekti. Plansız tarım faaliyetlerinin devam etmesi halinde bu yıl yaşanan durumun önümüzdeki yıllarda da yaşanacağını savunan Yel, “Aydın"da bu yıl binlerce dönüm karpuz tarlada kaldı. Sezon başında kilosu 1 YTL"den alıcı bulan karpuz fiyatları, turfanda üretimin ardından tarlada da ürünün elde edilmeye başlamasıyla düşüşe geçti. Zamanla tarlada 50-100 YKr"a kadar düşen fiyatlara rağmen, tüketiciden talep gelmeyince üreticiler daha fazla zarar etmemek için ürününü toplatmadı. Şuan karpuz piyasından kilogram değil römork hesabı yapılıyor. 3-4 ton gelen bir römork karpuz 100 YTL"ye bile alıcı bulamıyor. Yöresel ve bölgesel tarıma geçmediğimiz müddetçe bunlar böyle olacaktır, çiftçimiz de bu plansız ve programsızlıktan dolayı ektiğinin karşılığını alamıyor. Tüccar emeğinin karşılığını alamıyor. Bu sene az olan ürünü seneye hepimiz ekerek o ürünü çökertiyoruz” diye konuştu.