YÖK'ün katsayı kaldırma kararının yürütmesi Danıştay tarafından durdurulmuş, kurul itirazda bulunmuştu.
YÖK Başkanlığı yaklaşık 4 saat süren toplantının ardından yazılı bir açıklama yaparak, Danıştay'ın kararına itiraz edilse de halen uygulanmakta olan 0,3-0,8 şeklindeki farklı katsayı uygulamasına artık geri dönüşün söz konusu olamayacağına dikkat çekti. Açıklamada, “Yeni yerleştirme puanlarının hesaplanmasında artık kişisel başarıları esas alınacak” denildi.

YÖNTEM MASAYA YATIRILDI

Açıklamada, YÖK Genel Kurulu'nun, Danıştay 8. Dairesi'nin, kurulun 21 Temmuz 2009 tarih ve 14 sayılı kararının 3, 4. ve 5. maddeleriyle ilgili olarak verdiği yürütmeyi durdurma kararı üzerine toplandığı

belirtilerek, toplantıda bu kararın gerekçeleri ve bundan sonra izlenecek yöntem üzerinde müzakerelerde bulunulduğu belirtildi.

YÖK'ün açıklaması şu şekilde: “Yükseköğretime girişe ilişkin olarak oluşturulan ve birçok yenilik getiren yeni sistemin temel unsurları üzerinde hukuki yönden bir tartışma bulunmuyor. Yürütmesi durdurulan kararlar yerleştirme puanlarının hesaplanmasına yönelik 3, 4. ve 5. maddelere ilişkindir. Ancak, 1998 yılında başlatılan ve yapılan değişikliklerle en son olarak 2009 yılında kullanılan Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanı'nın hesaplanmasındaki 0,3 - 0,8 şeklindeki farklı katsayı uygulamasına geri dönüş artık söz konusu değildir.”

YENİ BİR DÜZENLEME GELİYOR

“Genel Kurul'da yapılan değerlendirmeler sonucunda, sınav takviminin aksamaması ve öğrenciler ile ailelerinin yargı kararı sonucunda içine düştükleri belirsizlik ortamına son vermek için, 17 Aralık 2009 tarihinde yapılacak olan Genel Kurul toplantısında yürütmesi durdurulan söz konusu maddeler yerine yeni bir düzenleme yapılmasına karar verilmiştir. Yükseköğretim Kurulu, yerleştirme puanının hesaplanmasına ilişkin alacağı yeni kararlarında da 2547 sayılı kanunun 45. maddesi çerçevesinde merkezi sınavla ölçülen kişisel başarıyı esas alacağını kamuoyuna saygıyla duyurur.”


Kesin karar 17 Aralık'ta verilecek

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Danıştay'a yaptıkları itirazın sonucunu bekleyeceklerini belirterek, 17 Aralık'ta YÖK Genel Kurulu'nun yeniden toplanacağını ve o zaman karar vereceklerini söyledi. Genel Kurul toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Özcan, Danıştay'ın katsayı konusunda yürütmeyi durdurma kararına yaptıkları itirazın gerekçelerini konuştuklarını anlattı. Özcan, “İtirazın gerekçelerini teker teker ele aldık” dedi. Bir gazetecinin 'Katsayılar arasındaki makas mı daraltılacak?' sorusuna, Özcan, 'Makas falan yok, hiçbir şey konuşmadık' karşılığını verdi. Özcan, sorular üzerine, 'YÖK Genel Kurulu'nun 17 Aralıkta yeniden toplanacağını' belirterek 'İşte o zaman karar vereceğiz' dedi.

En uygun çözüm aranıyor

Gazetecilerin toplantıda 'Yeni düzenlemeye ilişkin hangi alternatiflerin ele alındığı' sorusu üzerine, Özcan, 'Alternatiflerden filan bahsedilmedi. Şimdi, sadece o karardaki gerekçeleri teker teker ele aldık ve arkadaşlarımız o gerekçeler hakkında ne düşünüyorlar onları öğrenmek istiyordum ben. En uygun çözümü ona göre bulalım diye...' cevabını verdi. Özcan, bir başka soru üzerine ise şunları söyledi: “Bir önemli mesele, bazı üyelerimiz bu üç maddenin (Danıştay'ın yürütmeyi durdurduğu YÖK kararları) geri çekilmesinin uygun olup olmayacağı konusunda fikir beyan ettiler. 'Danıştay'ın kararına kadar bunu yapmayalım' diye karar verdik. Yani yürütmenin durdurulmasına neden olan üç madde... 'Bunları çekelim de dava konusuz kalsın' diye bir görüş ortaya sürüldü. Tartıştık. Buna gerek yok. Biz Danıştay'ın kararını bekleyelim ondan sonra yapalım...'/yeni şafak