AK Parti'yi düşürmek için Ergenekon sanığı emekli Orgeneral Şener Eruygur'un Jandarma Genel Komutanı olduğu dönemde hazırladığı 'Sarızık', 'Ayışığı', 'Yakamoz'dan daha vahim bir darbe planının 2003'te hazırlandığı ortaya çıktı. Dönemin 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan'ın liderliğindeki cuntanın hazırladığı 'Balyoz Darbe Planı'nda, 12 Eylül'deki gibi kaos ortamı oluşturarak yönetime el koymak için, Fatih Cami'nin bombalanması, Beyazıt Camii'nde kan dökülmesi, Yunanistan'la gerginlik çıkararak Hava Kuvvetleri'ne ait bir jetin düşürülmesi gibi kan donduran senaryolar yeraldı.

PLANIN BABASI ORG. DOĞAN

Habere göre, 29'u general 162 subayın katıldığı bir toplantıda kararlaştırılan darbe planı için 12 Eylül'ün 'Bayrak Harekatı' birebir model alındı. Cunta, dönemin 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan'ın imzası bulunan plana da 'Balyoz Güvenlik Harekât Planı' adını verdi. 5000 sayfayı bulan belgelere göre cunta, 2002 sonunda başlattığı çalışmaları 2003 martına kadar sürdürdü.

DARBE TOPLANTISI

Belgelere göre Doğan, AK Parti'nin iktidara gelişinden hemen sonra tüm birliklere “Laik Cumhuriyet İlkelerine Karşı Son Zamanlardaki Davranışlar” konulu, hükümeti hedef alan bir yazı gönderdi. Yazıda hükümeti devirme amaçlı girişimlere zaman kaybetmeden başlanması gerektiğini ifade eden Doğan, bu hedefe yönelik olarak, her yıl düzenlenen rutin 1. Ordu Plan Seminerleri'nde değişikliğe giderek “iç tehdit” olgusunu dış tehdidin önüne aldı ve söz konusu semineri de hazırlattığı darbe planını ka-mufle eden 'jenerik bir senaryo çalışması' olarak lanse etti. Belgeler ve ses kayıtlarına göre toplam 29 gene-ralle 133 subayın katıldığı toplantıda Balyoz'da yeralacak subaylara görev dağılımı da yapıldı. Balyoz'un seminer öncesi hazırlanan ve 'Türkiye genelinde sıkıyönetim ilan edilmesi' ve 'darbe için elverişli koşulların oluşturulması'nı hedefleyen harekât planları ise dehşete düşürdü. Birçok insanın ölmesi ve yaralanmasıyla sonuçlanacak bombalı eylemler yapılacak, Türkiye Yunanistan'la savaşa sokulacaktı. Harekat Planı'nın en vahimi ise 'Çarşaf' ve 'Sakal' kod adları verilen camilere yönelik bombalı eylemler…'Çarşaf' ve 'Sakal' eylem planlarının 'koordinasyon talimatı' başlıklı bölümlerinde hedefin 'yaralı sayısını arttırmak' oldu belirtiliyor.

Bülent Arınç'a suikasttaki gibi kiralık araç!

Katliam planı 'Çarşaf'taki bir ayrıntı Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a yönelik suikast iddiasıyla gözaltına alınan subayların kiralık araç kullanmasını hatırlattı. Planın 'Komuta ve Muhabere' bölümünde “Operasyon timinin cep telefonları evlerinde ve eşlerinde olacaktır. Operasyonda kiralık araçlar kullanılacak ve araçlar kiralanırken gerçek isimle kayıt yapılmayacaktır” deniliyor.

Çapraz tutuşta darbeyi bekledi

Dönemin 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan'ın ismi Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay'ın darbe günlüklerinde de geçiyor. Günlüklerde Doğan'ın, o güne (darbeye) hazırlandığı iddia ediliyor. 31 Mart 2003 tarihinde by-pass ameliyatı geçiren Çetin Doğan, ameliyattan hemen önce ordu komutanlarıyla konuşmak ve toplanmak üzere hazırlık yaptığı günlüklerde şöyle anlatılıyor: “Çetin Paşa, Aktüel'deki yazıyı okuduktan sonra demiş ki ameliyattan önce tabancam yan tarafımdaydı. Şimdi çapraz tutuştayım. O hazır, onunla ilgili gidişte bir sorun yok.”

12 Eylül gibi bir anda söndürelim

Dönemin 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan'ın emriyle yapılan 4-6 Mart 2003 tarihli Birinci Ordu Plan Semineri'nde kurmay bir subayın konuşması, Balyoz için 12 Eylül'ün örnek alındığını ortaya koydu: “12 Eylül darbesiyle ülke süt liman hale geldi. Şimdi böyle bir tehdidin ortadan kaldırılması için fazla uğraşa gerek yok. Yani kuvvetleri sağa sola göndermenin... Bana göre yapılacak en kolay hareket tarzı, 12 Eylül gibi bir harekâtın baştan itibaren organize edilmek suretiyle, bir anda söndürülmesine imkan sağlar diye düşünüyorum.”

Cüppeli gruplar müzeyi basacak

Yunanistan'la savaş çıkarmayı amaçlayan Oraj planında, Fatih ve Kadıköy semalarında gösterilerin ardından, “cüppeli, sarıklı, çarşaflı” gruplar oluşturularak Hava Müzesi'ne saldırılması planlanıyor: “34'üncü Filo Komutanlığı İstanbul'da birer gün ara ile iki gösteri yapacaktır. İlk gösteri Kadıköy Meydanı üzerinde olacak ve büyük bir kalabalığın katılması sağlanacak İstanbul garnizonu içerisinde bulunan askeri öğrenciler ile er ve erbaşlar sivil kıyafetli olarak gösteriye katılacaktır. İkinci gösteri ise Fatih'te Çarşamba semti üzerinde gerçekleştirilecektir.

Harp oyunuymuş!

“Balyoz Güvenlik Harekât Planı”nda imzası bulunduğu belirtilen dönemin 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan, www.t24.com.tr'e yaptığı açıklamada, darbe planıyla ilgili 'Harp oyunu' değerlendirmesi yaptı. Doğan, söz konusu plan ve senaryoların "cumhuriyeti koruma ve kollama görevinin gereği olarak hazırlandığını" söyledi. “İç tehdit olarak değerlendirilen bölücü ve irticai gelişmelerin EMASYA (emniyet ve asayiş) planları çerçevesinde elbette ele alındığını” ifade eden Doğan, “işlenecek konular ve senaryoların önceden üst komutanlara bildirilmesinin esas olduğunu” vurguladı. Doğan, söz konusu planların ele alındığı harp oyunları ve seminerlere genelkurmay başkanları, kuvvet komutanları, ordu komutanları ve beraberlerinde getirdikleri general ve subayların “gözlemci” olarak katıldığının da altını çizdi.

'Kol'daki jeti düşürün emri

'Balyoz'un ülkeyi kaosa sürükleyerek AK Parti'yi zayıf düşürmeyi amaçlayan eylem planlarından biri de Şubat 2003 tarihli 'çok gizli' damgalı, dönemin Harp Akademileri Komutanı Hava Orgeneral İbrahim Fırtına'nın imzasını taşıyan 'Oraj Hava Harekât Planı'nın 'İcra' bölümü cuntanın amaçları için Mehmetçikleri şehit etmeyi bile göze aldığını gösteriyor: “Emirle Ege uçuşları sırasında Yunan Hava Kuvvetleri'ne ait uçaklar taciz edilerek tahrik edilecek bir çatışma ortamı oluşturulacaktır. Mümkünse bir uçağımızın Yunan Hava Kuvvetleri tarafından düşürülmesi sağlanacak, bu gerçekleşmediği takdirde yeniden teşkilatlandırılan ÖZEL FİLO personelinden bir pilotun uygun zaman ve yerde kolundaki uçağa atış yapmak sureti ile kendi uçağımızın düşürülmesi sağlanacaktır. Uçağın, Yunan Hava Kuvvetleri tarafından düşürüldüğü yönünde medyada haberler yaptırılarak, AKP Hükümetinin bu konudaki acizliği ortaya konulacaktır.”

Gazeteciler tek tek fişlendi

'Balyoz Planı'nda darbe sonrasında gözaltına alınacak gazeteciler ile darbe sonrasında kendilerinden yararlanılacak gazetecilerin de listelendiği öne sürüldü. Cuntanın, hala Yeni Şafak, Vakit, Bugün, Zaman, Habertürk, Radikal ve Sabah gazetesinde köşe yazarlığına devam eden bazı isimlerin yanı sıra televizyon kanallarında program yapan toplam 36 gazetecinin hedef aldığı öğrenildi. Eski 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan'ın imzası bulunan belgede “darbe sonrasında yararlanılacak gazeteciler” listesinde ise 137 ismin bulunduğu ifade edildi. Yararlanılacak gazeteciler arasında hala Hürriyet, Milliyet, Cumhuriyet, Yeniçağ, Vatan, Sabah, Sözcü, Habertürk, Radikal ve Güneş gazetelerinde köşe yazarlığı yapan ünlü isimler ile televizyon dünyasının tanınmış simaları da yer aldı./yeni şafak