Diyarbakır Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan ve 5 polis memurunun şehit edilmesi eyleminin talimatını verdiği gerekçesiyle yargılanan terör örgütü Hizbullah'ın lideri Mehmet Beşir Varol, 18 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı. Aynı davada yargılanan, örgütün Diyarbakır sorumlusu Mehmet Çiçek'in de ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması kararlaştırıldı.
Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada tutuklu sanıklar Mehmet Beşir Varol ve Mehmet Çiçek hazır bulundu. Duruşmada son savunmalarını yapan sanıklar Varol ve Çiçek, atılı suçlamaları kabul etmeyerek, tahliyelerini talep ettiler. Mahkeme heyeti, verdiği kısa bir aranın ardından sanıklardan Varol'u, TCK'nın “terör örgüt yöneticisi olmak” suçunu kapsayan 314/1. maddesi uyarınca 18 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Mahkeme, aynı davada yargılanan ve terör örgütü Hizbullah'ın Diyarbakır sorumlusu olduğu belirtilen Mehmet Çiçek'in de 1 polis memurunu şehit ettiği gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını kararlaştırdı.

Çiçek'in cezası müebbet hapis cezasına dönüştürüldü.

YARGITAY BOZDU


Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinin sanıklar Varol ve Çiçek hakkında 2007 yılında verdiği ceza, Yargıtay 9. Ceza Dairesince bozulmuş, sanıkların yargılanmasına yeniden başlanmıştı.

Mahkeme, daha önce de sanık Varol hakkında 18 yıl 9 ay, sanık Çiçek hakkında da müebbet hapis cezası vermişti.

“HİZBULLAH'IN LİDERİ”


Mahkemenin 2007 yılında sanıklarla ilgili hazırladığı gerekçeli kararda, İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranırken Konya'da düzenlenen bir operasyonda yakalanan “Melle Mizgin” kod adlı Mehmet Beşir Varol'un Diyarbakır'da şehit olan Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan suikastının talimatını verdiği kaydedilmişti.

Kararda, İstanbul Beykoz'da 2000 yılında bir eve düzenlenen operasyonda ölü olarak ele geçirilen terör örgütü Hizbullah'ın lideri Hüseyin Velioğlu'ndan sonra örgüt liderliğine getirilen Mehmet Beşir Varol'un Hizbullah'ın çekirdek kadrosunu oluşturan kişiler arasında yer aldığı belirtilmişti.

“ÖRGÜTÜN DİYARBAKIR SORUMLUSU”


Kararda, Diyarbakır'da bir polis memurunun şehit edilmesi eylemine katıldığı gerekçesiyle yargılanan sanık Mehmet Çiçek'in de terör örgütü Hizbullah'ın Diyarbakır'daki sorumlusu olduğu ifade edilmişti. Sanık Çiçek'in Diyarbakır'da bir hücre evinde barınırken, güvenlik kuvvetlerince gerçekleştirilen operasyon sırasında, güvenlik güçlerine evde bulunan Cuma Güzel ve Haydar Solmaz ile birlikte uzun namlulu silahlarla ateş açtıkları ve çıkan çatışmada, özel harekat polisi Adem Bayrakçı'nın şehit edildiği kaydedilmişti.

Sanık Çiçek'in daha sonra evden gizlice çıkarak, Malatya'ya kaçtığı ve orada yakalandığı belirtilmişti.