Reklamsız yayın yapan özgür internet ansiklopedisi Wikipedia, ihtiyaç duyduğu parayı bağışlarla topladı. Tüm dünya, ne kadar bağış yaptı dersiniz?
Özgür internet ansiklopedisi olan Wikipedia'nın önemli masrafları var. Teknoloji sitesi ShiftDelete.Net'in haberine göre; her ne kadar, tüm siteleri yöneten vakıfta sadece 23 kişi çalışsa da hem vakıf giderleri, hem de yoğun trafiği olan internet ansiklopedilerinin altyapısı, ciddi ölçüde kaynaklar gerektiriyor.

Vakıf, bu gereksinimi reklam alarak değil, bağış toplayarak karşılamayı tercih ediyor.

Jimmy Wales

Wikipedia'nın kurucusu Jimmy Wales, bu giderlerin 6 milyon dolar olduğunu söylüyor. Wales, bu isteğine ek olarak şunları da ekliyor;

"Bağışınız bize, çeşitli şekillerde yardımcı olacak. En önemlisi, İnternet üzerindeki en popüler web sitelerinden birinin küresel trafiğini yönetmenin maliyeti için bize yardım etmiş olacaksınız. Bu birikim ayrıca, Vikipedi'yi çalıştıran yazılımı iyileştirmemize -- daha kolay arama yapılabilir, daha kolay okunur ve yazılır hale getirmemize -- de yardımcı olacak. Bizler, yeni gönüllüleri işe alarak ya da kültür ve eğitim kurumlarıyla stratejik ortaklıklar kurarak, özgür bilgi hareketini dünya çapında daha da geliştirmeye kendimizi adamış durumdayız."

Hedef Tamam!

Wikipedia'da, ulaşılması gereken hedef ve şu anda elde edilen bağışların toplamı anlık olarak paylaşılıyor. Firma, küresel krize rağmen 6 milyon dolar olan hedefini de aşarak 6,2 milyon dolar toplamayı başarmış durumda. 125 bin bağışçı tarafından elde edilen bu gelir, firmanın 2009 planları için kullanılacak.



HABER 7