Kredi hacminin daraltılması yoluyla ekonominin soğutulmasına yönelik alınan tedbirlere rağmen, kredilerde büyüme devam ediyor. Merkez Bankası’nın dün açıkladığı verilere göre tüketici kredileri 10-17 Haziran haftasında 665 milyon lira artarak 195.5 milyar liraya ulaştı. İhtiyaç kredilerinin frenlenmesi için geçen hafta önlemler alan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) son olarak kredi kartı kullanımı ile ilgili tedbirler almaya hazırlanıyor. BDDK, Kredi Riski Yönetimi Tebliğ Taslağı’nı önceki gün yayımladı. 
 
Kart alımı zorlaşıyor 
BDDK tarafından yayımlanan Kredi Riski Yönetimi Tebliğ Taslağı’nda bankaların üye işyerleri hesaplarının yönetimi de düzenlenirken, kredi kartı tahsisinin kontrollü bir şekilde yapılması için bazı düzenlemeler öngörülüyor. Bu düzenlemeler arasında, kredi kartı talep ederken ikamet belgesinin istenmesi de yer alıyor. Taslak’ta ayrıca aylık asgari ödeme tutarının arttırılması ve kart edinmek için gerekli şartların ağırlaştırıldığı dikkati çekiyor. 
 
Limitler azaltılabilir 
 
Taslakla bankalar kredi kartı müracaatlarına onay vermeden önce müşterinin kredi değerliliğini ve finansal durumunu değerlendirmeye elverişli bilgiler toplamak ve bu bilgilerin doğruluğunu kanıtlayıcı uygulamalar geliştirmekle yükümlü tutuluyor. Risk seviyesi yüksek bulunan müşterilerin, dönem borcu limiti ile kredi kartı kullanım limitleri azaltılabilecek. Kalan limitlerin dondurulması veya kredi kartı kullanımının durdurulması da gündeme gelebilecek. 
 
Tüketici işlem ücretlerini görecek 
BDDK, bankaların yaptıkları işlemler için aldıkları ücretleri karşılaştırmalı olarak 1 Temmuz’dan itibaren tek tek açıklayacak. Farklı bankalara ilişkin benzer ürünlerin daha kolay kıyaslanabilmesi bakımından söz konusu veriler BDDK’nın internet sitesinde de yer alacak. BDDK tarafından yapılan açıklamada, bireysel müşterilerle sınırlı olmak üzere, bankalarca sunulan hizmetler (para aktarma işlemleri, bireysel krediler, kredi kartları ve banka kartları, mevduat hesapları, ATM kullanımı, kiralık kasa ücretleri, menkul kıymet işlemleri, çekler ve senetler ile diğer işlemler) karşılığında müşterilerden talep edilen her türlü faiz dışı unsur ve yasal kesintinin yanı sıra bazı bankacılık ürünleri için temel maliyet unsuru olan faiz oranlarının ayrıntılı ve anlaşılır bir şekilde kamuoyuna açıklanmasının öngörüldüğü anımsatıldı. 
 
Karşılaştırma imkanı 
Açıklamada, bankaların müşterilerden tahsil ettikleri masraf ve komisyonların bankaların internet sayfalarından kolayca erişilebilecek ortak bir sembol üzerinden yayımlanması ve ilgili tutarlarda değişiklik olması halinde eşanlı olarak güncellenmesinin hükme bağlandığı belirtilerek, “Söz konusu bilgilere bankaların kendi internet siteleri yanında, BDDK’nın internet sitesinden de ulaşılması mümkün olacaktır. Genelge, bankaların müşterilerinden talep ettikleri faiz dışı kalemleri ve bireysel krediler ile kredi kartları için faiz dışı kalemlerin yanı sıra faiz oranlarını da kapsamaktadır. Banka bireysel müşterileri, ücretleri önceden öğrenebilme, hesaplama yapabilme ve karşılaştırma olanağına sahip olacak” denildi.  (Ekonomi Servisi)