Emekli Astsubay Zendel, çok amaçlı askeri kimlik kartı almak için askerlik şubesine başvurdu. 'Sakalın var, eşin de başörtülü' denilerek talebi reddedildi. Milli Savunma Bakanlığı ise kartı verdi

Orduevleri ve TSK'ya ait sosyal tesislerde yıllardır uygulanan 'sakal' ve 'başörtüsü' yasağı, İzmit'te yaşayan emekli Astsubay Fahri Zendel tarafından TBMM'ye taşındı.

Fahri Zendel, emekli askeri personelin TSK'nın sosyal hizmetlerinden yararlanırken kullanması için çıkartılan aynı zamanda kimlik kartı olarak da kullanılan 'Akıllı Kart' talebiyle, 8 ay önce İzmit Askerlik Şubesi'ne başvurdu.

ŞUBEDEN GELEN TELEFON

Başvuru formuna sakallı fotoğrafını ve eşinin başörtülü fotoğrafını ekleyen Zendel'e, birkaç hafta sonra bir telefon geldi. Askerlik şubesinden arayan görevli, 'Akıllı Kart' başvurularının 'sakallı' ve 'başörtülü' fotoğraflarla yapılamayacağını belirterek, talebin kabul edilmediğini bildirdi.
Zendel, bu yanıt üzerine Meclis Dilekçe Komisyonu'na başvurarak, uğradığı 'hak ihlalinin' giderilmesini istedi. Dilekçesinde de şu ifadelere yer verdi: 'Akıllı kart almak hakkım. Benim Silahlı Kuvvetler'de çalıştığım yıllar yok sayılıyor. Bu kanunsuz uygulamanın incelenmesini istiyorum...' 

Komisyon, Zendel'in talebini Milli Savunma Bakanlığı'na iletti. Bakanlık'tan Meclis'e gönderilen cevap yazısında, talebin, orduevleri, askeri gazinolar, sosyal tesisler yönetmeliği ile Türk Silahlı Kuvvetleri Kimlik Kartı Yönergesi esasları kapsamında incelendiği belirtilerek dilekçe sahibi ile eşinin 'Akıllı Kart'larının gönderildiği bildirildi.

'GENELKURMAY, TÜM ENGELLERİ KALDIRAN YÖNETMELİK ÇIKARSIN'

Milli Savunma Bakanlığı kanalıyla TSK'nın hazırladığı 'Akıllı Kartı'na kavuşan 70 yaşındaki emekli Astsubay Fahri Zendel, konuyla ilgili olarak AKŞAM'a şunları söyledi:

- Sakalım ve eşimin başörtüsü nedeniyle yıllardır mağduriyet yaşadım. Emekli olduğum 1983 yılından bu yana orduevlerinden ve TSK'ya ait sosyal tesislerden hiç faydalanamıyorum. 
- Üniformasını 29 yıl şerefle taşıdığım kurumun, emekli olduktan sonra sakalım ve eşimin başörtüsü nedeniyle kapılarını yüzüme kapamasını bir türlü kabullenemedim.

- Bize teslim edilen kartlarda benim sakallı, eşimin ise başörtülü fotoğraları yer alıyor. Bu fotoğrafların kabul edilmesi, önemli bir gelişme.

- Ancak bu kartlara rağmen orduevlerine girişte yine de sıkıntı yaşayabileceğimizi düşünüyorum.
- Uygulamanın pratikte de işlemesi için Genelkurmay Başkanlığı'nın bir genelge yayınlaması gerekir. Bu taleple Genelkurmay'a yazılı başvuruda bulunacağım. 
- Başvuru dilekçeme kimlik kartlarımızın örneklerini de ekleyeceğim. Bu konunun din ve vicdan özgürlüğü bağlamında, bir insan hakkı olarak değerlendirilmesi gerekir.

akşam