Ancak birinci bölümde kart ücretine karşı çıkan iki iktidar milletvekilinin oylamaya katılmaması dikkat çekti.

Tasarının maddeleri üzerindeki görüşmelerin başladığı ikinci bölümde kart ücretine karşı çıkan AKP Rize Milletvekili Ali Bayramoğlu söylemini yumuşatarak, "En azından kart ücreti 1000 lira ve altındaki limitlerden alınmayabilir" dedi.

Yine, AKP Konya Milletvekili Hasan Angı ise söz alarak, ücret alımına neden karşı olduğunu daha sert ifadelerle bir kez daha açıkladı.


ÖNCE BABACAN SONRA VEKİLLER KOMİSYONDAN ÇIKTI

Bu sırada Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, telefon görüşmesi nedeni ile komisyon toplantısından ksısa süre ile ayrıldı. Babacan'ın ardından hem Bayramoğlu hem de Angı komisyon toplantısından çıktılar.

Bu sırada maddenin oylamasına geçildi. Madde 5'e karşı 6 oyla kabul edildi. Oylamadan kısa süre sonra Angı ve Bayramoğlu birlikte komisyon toplantısına döndüler.

TASARI KABUL EDİLDİ

Beş maddeye çıkarılan tasarının önümüzdeki hafta, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülerek yasalaşması bekleniyor.

Komisyondaki görüşmeler sırasında verilen önerge ile kart borcunun asgari ödeme limiti yüzde 20 olarak kalırken; BDDK'ye bu limiti yzüde 40'a kadar çıkarma yetkisi verildi.

Değişiklikle ilgili görüştüğümüz BDDK yetkilileri, "Eğer bir gün asgari ödeme oranınızın yüzde 40'a çıktığını görürseniz, anlayın ki siz iyi bir kart ödeyicisi değilsiniz" dediler. Böylece, özellklikle kart borcunu ödemekten kaçınan kişiler için asgari ödeme limitlerinin yüzde 40'a yükseltileceği anlaşıldı.

SABAH UZLAŞMA VARDI

Kredi kartı borcunu ödemekte güçlük çekenlere kolaylık sağlayan yasa tasarısı, TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu'nun öğleden önceki toplantısında, iktidar ve muhalefet milletvekillerinin itirazlarına neden olmuştu.

Vekiller, tasarı ile getirilmek istenen kredi kartı ücretine itiraz ederek, " Bankalar zaten kredi kartı işinden çok para kazanıyorlar. Ayrıca vatandaşa kart ücreti yüklemenin anlamı yok" demişlerdi.

Tasarının geneli üzerinde söz alan AKP milletvekilleri, vatandaştan ayrıca kart ücreti alınmasına karşı çıktıkları gibi, komisyonda yer alan muhalefet partilerinin milletvekilleri de iktidar milletvekilleri ile aynı görüşleri paylaşmışlardı.

Vekiller sadece kart ücreti alımına değil, asgari ödeme tutarlarına da itiraz edip, asgari ödeme tutarının en az borcun yüzde 50 seviyesine yükseltilmesini istemişlerdi. Hükümetin getirdiği tasarı ise asgari ödeme tutarının yüzde 10 ila 30 arasında olmasını ve BDDK tarafından belirlenmesini öngörüyor.

TASARI NE GETİRİYOR?

Banka kartları ve kredi kartları kanununda değişiklik öngören tasarı 31 Mayıs 2009 tarihi itibariyle temerrüde düşen kredi kartı borçlularına ödeme kolaylığı sağlıyor.

Yasa ile bankalara ya da varlık yönetim şirketlerin başvuran kart borçluları, borçlarını 3 ay ile 36 ay vadede ödeme imkanına kavuşuyorlar. Ayrıca isteyen borcunu peşin olarak da ödeyebiliyor.

Söz konusu düzenleme 874 bin kişiyi ilgilendiriyor. Üc maddelik tasarı ayrıca, kart limiti 3500 liraya kadar olan kişilerden yıllık 35 liraya kadar aidat alınmasını öngörüyor. Bu limitlin üzerindekiler için ise bankaların kart limitinin yüzde 1'i oranında yıllık aidat alması öngörülüyor.

(HÜRRİYET)