Sanayi Bakanlığı, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun"u değiştiriyor. Düzenleme ile bankaların kredi kartında yıllık ücret alması yasaklanıyor. Bankalar, kredi kartı ücretini bir kereye mahsus alabilecekler. Kartın ilk verilişi dışında ücret alınmasına izin vermeyecek olan düzenleme, yasa yürürlüğe girmeden önce verilen kredi kartları için de geçerli olacak. Kartın ilk verilişinde alınacak ücretin de, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından belirlenecek azami sınırı olacak.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı"nın hazırladığı, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun"da değişiklik yapan kanun tasarısı taslağı görüşe açıldı. ANKA"nın ulaştığı düzenleme ile kredi kartı yıllık ücreti ile ilgili tartışmaya nokta koyuluyor. Bankalar, yeni düzenleme yürürlüğe girdikten önce de sonra da olsa verdikleri tüm kredi kartları için yalnızca bir kez ücret alabilecekler.

-ESKİ KARTLARDAN DA ÜCRET ALINAMAYACAK-

Alacağın takibine ilişkin masraflar hariç olmak üzere kredi veren, kredi kartı sözleşmesinde belirlenen faiz dışında tüketiciden herhangi bir ödemede bulunmasını isteyemeyecek. Kredi kartı üyelik ücreti ise bir kereye mahsus olmak üzere ve ancak kredi kartı sözleşmesi imzalanırken alınabilecek. Kredi kartı üyelik ücretinin azami tutarı BDDK tarafından belirlenecek. Bu Kanunun yürürlük tarihinden önce verilen kredi kartlarından üyelik ücreti alınmayacak.

Kredi kartından yıllık ücret alınmasını yasaklayan hükmün gerekçesinde, 1 Kasım 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun, bankaların ödünç para verme işlemlerinde uygulanacak faiz ve ücretlerin azami miktar ya da oranlarını tespit etme, bunları kısmen yada tamamen serbest bırakma yetkisini Bakanlar Kuruluna verdiği, aynı zamanda bu yetkinin Merkez Bankasına devredilebileceğini de hükme bağladığı anımsatıldı.

-BANKALARA SINIRSIZ SERBESTLİĞE SON-

Bu yetkiye dayanarak, Merkez Bankasınca çıkarılan tebliğ uyarınca, bankalara söz konusu ücretlerin belirlenmesinde herhangi bir üst sınır getirilmediği kaydedilen gerekçede şu değerlendirmede bulunuldu:
“Aksine faiz dışındaki diğer menfaatlerin ve tahsil olunacak masrafların bankalar tarafından serbestçe belirlenmesine izin verilmiştir. Anılan düzenleme nedeniyle, bankalar, önceden standart olarak hazırladıkları sözleşmeye istedikleri masraf kalemlerini herhangi bir miktarla sınırlı tutmaksızın eklemektedir. Tüketici, kredi kartlarına ilişkin sözleşmelerin standart sözleşme olmaları nedeniyle içeriğine etki edememekte, bankanın öngördüğü miktarı ödemek zorunda kalmaktadır. Bankalar tarafından 2 lira ile 30 lira arasında değişen miktarda kredi kartı üyelik ücreti alınmaktadır.”
Gerekçede, bankalar tarafından alınan kredi kartı üyelik ücreti veya benzeri isimler altında alınan ücretler konusunda tüketici mağduriyetinin bertaraf edilmesi nedeniyle söz konusu düzenlemenin yapıldığının altı çizildi.

Düzenleme ile ayrıca mal veya hizmetin kredi kartı ile satın alındığı durumlarda, satıcı veya sağlayıcı, tüketiciden komisyon veya benzeri bir isim altında ilave ödemede bulunmasını isteyemeyecek.

Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu"na göre kart çıkaran kuruluşlar, kredi kartı sözleşmesinin feshedilmesi ile ilgili bildirim ve taleplere ilişkin işlemleri yerine getirmek üzere gerekli tedbirleri almaya yönelik sistemi kurmak ve kesintisiz olarak açık tutmakla yükümlü tutulacaklar.


KREDİ KARTI YILLIK ÜCRETLERİ
Kart ücreti(YTL)

Ziraat 3
Halkbank 5
Vakıfbank 5
TEB 20
Akbank 30
Şekerbank 10
Garanti 35
İşbank 25
Yapı Kredi 30
Fortis 25
Citibank 20
Turkisbank 20
Oyakbank 25
Millennium 20
Turkland Bank 10
Tekstil 30
Finans 30
HSBC 30
Eurobank Tekfen 10
Denizbank 30
Anadolu 15
Albaraka 9
Kuveyt Türk 10
TürkiyeFinans 10
Asya Katılım -**/

*Not: Bankaların, daha yaygın olan standart veya en düşük ücretli kredi kartları dikkate alınmıştır. Gold ve platinium kartlarda yıllık ücret daha da yükselebilmektedir.