Esnaf açtığı hukuk savaşını kazandı

ANTALYA'da inşaat malzemesi satışı yapan İlhami Uzuner, bir müşteriden aldığı ve karşılıksız çıkan çek için bankanın ödemesi gereken 270 YTL'yi alamadığı gerekçesiyle açtığı davayı kazandı.

Sanayide işyeri bulunan İlhami Uzuner, 29 Nisan 2006'da verdiği mal karşılığında çek aldı. Çeki tahsil için banka şubesine giden Uzuner, çekin karşılıksız olduğunu öğrendi. Tüm aramalarına rağmen çeki aldığı kişiye ulaşamayan Uzuner, "Madem bu parayı alamayacağım en azından karşılıksız olan her çek için bankanın ödemesi gereken -o dönemin parasıyla- 270 YTL'yi tahsil etmek için bankaya gittim" dedi. Bankanın, üzerinden 15 gün geçtiği gerekçesiyle parayı ödemeye yanaşmadığını belirten Uzuner, dava açtı.

Sonuçlanan davada Antalya 1'inci Sulh Hukuk Mahkemesi, karşılıksız çek nedeniyle bankanın çeki alan kişiye gereken meblağı ödemek zorunda olduğuna karar verdi ve bankanın icra takibine itirazını da reddetti. Bankadan tazminat ve gecikme faiziyle birlikte 1000 YTL aldığını söyleyen Uzuner, "Bu para avukat masraflarına gitti, önemli değil. Ben hukuksuzluk olduğunu düşündüm. Yargı da beni haklı çıkardı. Şu an benim konumumda olan binlerce kişi var. Karşılıksız çek için bankalar bugün 435 YTL ödemek zorunda. Karar emsal olacak" dedi.

DHA